Manifestare națională la Dupăpiatră-Cheia

Duminică, 7 iulie 2013, în satul Dupăpiatră-Cheia, comuna Buceș, s-a desfășurat a 41-a ediție a manifestării „Întâlnirea moților cu istoria”, manifestare cu caracter religios, cultural, istoric și patriotic, după cum ne-a menționat părintele paroh Todoran Mihai Ioan.

Sărbătoarea de la Dupăpiatră amintește de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849 în amintirea căreia, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o cruce pe care stă scris: „Aici românii moți, sub conducerea lui Avram Iancu și a tribunilor săi, au luptat și au învins la 19 mai 1849. Honor et patria”.

Manifestarea a debutat cu o depunere de coroane la crucea „Crăișorului Munților”, Avram Iancu, urmată de săvârșirea unui parastas pentru toți eroii și martirii neamului românesc format dintr-un sobor de preoți în frunte cu Preacuviosul Părinte Protosinghel Nestor Dinculeană, consilier pastoral-liturgic al Episcopiei Devei și Hunedoarei și cu Părintele Protopop Ioan Jorza.

La sărbătoarea de la Dupăpiatră, devenită deja tradiție printre hunedoreni și nu numai, au fost prezente numeroase instituții din județul Hunedoara, Alba, Arad, Timiș, de la Camera Deputaților și Senat, ONG-uri specializate în istorie, oameni politici, fețe bisericești precum și un număr mare de locuitori din împrejurimi.

În mesajul transmis cu acest prilej de reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preacuviosul Părinte Protosinghel Nestor Dinculeană, a fost accentuată ideea de unitate și naționalism.

La final, din cuprinsul sărbătorii, nu puteau lipsi tradiționalele aplicații militare susținute de vânătorii de munte de la Brad, urmate de un frumos spectacol de muzică patriotică și folclorică.

Comentarii Facebook


Știri recente