Manifestare închinată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna în Parohia Apateu din Ungaria

Sâmbătă, 23 noiembrie, în parohia Apateu din cadrul Episcopiei ortodoxe române din Ungaria s-a desfășurat o manifestare cultural religioasă în cinstea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Evenimentul s-a bucurat de binecuvântata prezență a cinci ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinția Sa Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Preasfinția Sa Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, Preasfinția Sa Siluan Mănuilă, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfinția Sa Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfinția Sa Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Manifestarea a întrunit credincioși ortodocși români, atât din Ungaria, cât și din țară, oficialități ale diplomației românești în Ungaria și reprezentanți ai Ministerului Culturii din România. De asemenea au participat două formații corale din țara noastră, Corul preoților din Carei, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Corul „Gloria Dei ” din Zalău.

În debutul evenimentului a avut loc intonarea imnurilor Europei, Ungarie și României, apoi dezvelirea și binecuvântarea bustului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, ridicat în curtea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Apateu, ca semn de aleasă prețuire și cinstire pentru întreaga sa lucrare de vrednic arhipăstor al românilor din Transilvania și Ungaria.

În continuare, a fost oficiată slujba de Te Deum, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra comunității ortodoxe românești din Ungaria, comunitate aflată sub ocrotirea spirituală a Marelui Sfânt cărturar ardelean, originar de pe aceste meleaguri.

Cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a adus în dar Catedralei Episcopale din Gyula și bisericii parohiale din Apateu două racle cu părticele din Moaștele Sfântului Ierhah Andrei Șaguna, spre a fi cinstite și prețuite de credincioșii Episcopiei ortodoxe românești din Ungaria.

„Bustul Sfântului Andrei Șaguna a fost realizat cu sprijinul Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni iar cele două părticelele din moaștele Sfântului aduse de la catedrala mitropolitană din Sibiu au fost oferite comunității românilor din Ungaria pentru ca Sfântul să fie aici permanent, ocrotitor, rugător și mijlocitor celor care se ostenesc să-l mărturisească pe Hristos și să-și ducă viața după rânduielile Bisericii Ortodoxe și în același timp să-și păstreze ființa neamului românesc, pentru ca respectând pe alții și trăind în comuniune cu toți cei rânduiți de Dumnezeu să fie împreună viețuitori cu ei și să dobândească viața veșnică” a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu.

În continuare, cei prezenți au luat parte în biserica parohiei Apateu la simpozionul închinat Sfântului Ierarh Ardelean. În cadrul acestuia au fost susținute o serie de prelegeri dedicate ilustrării vieții și activității Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, precum și mărturiilor legate de aleasa trăire și sfințenie a Marelui Mitropolit și Cărturar.

Preasfinția Sa Siluan a înmânat plachete de onoare cu efigia Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, tuturor celor care au fost alături de comunitatea românească din această zonă și au susținut proiectul de înălțare a unui monument închinat Sfântului Ierarh în Episcopia ortodoxă românească din Ungaria, iar Corul preoților din Carei, Episcopia Maramureșului și Sătmarului a susținut un concert de colinde specifice acestei perioade.

În finalul evenimentului, pr. Origen Sabău, consilier cultural al Episcopiei ortodoxe românești din Ungaria și paroh al bisericii din Apateu a mulțumit tuturor celor prezenți pentru bucuria făcută credincioșilor de aici, de a participa la această manifestare prilejuită de omagierea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. (Articol semnat de Diac. Marius Mircia și George Giurgiu)

Comentarii Facebook


Știri recente