Manifestare dedicată femeii creștine, la Hârlău

Protopopiatul Hârlău, alături de Fundația „Solidaritate și Speranță” – filiala Hârlău, în parteneriat cu Școala Pârcovaci din județul Iași, a organizat ieri o nouă ediție a programului „Femeia creștină”, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul evenimentului a fost rostită o prelegere dedicată femeii creștine și s-a susținut un program artistic de copiii de la Școala Pârcovaci, dedicat femeilor și mamelor din Hârlău.

La sediul Protopopiatului Hârlău a avut loc ieri a treia ediție a programului social-filantropic și cultural „Femeia creștină”. Evenimentul a fost derulat de Fundația „Solidaritate și Speranță” – filiala Hârlău, în cadrul parteneriatului Școală-Biserică. Prof. Laura Crăciun, directorul Școlii Pârcovaci, a amintit în deschiderea manifestării că programul dedicat Zilei Internaționale a Femeii „este o întâlnire între generații”. Părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a vorbit în continuare celor prezenți despre femeia creștină. „Dacă vom privi în istorie, mai ales în secolele III și IV, vom vedea chipuri sfinte de femei care au rămas ca modele peste veacuri. Cel mai reprezentativ model este dat de Maica Domnului. Prin sufletul Fecioarei Maria, așa cum a prezis Dreptul Simeon, a trecut sabia durerii atunci când și-a văzut fiul răstignit pe cruce. Exemplele din aceeași perioadă pot continua cu cele două Macrine din viața Sfântului Vasile cel Mare, bunica și sora acestuia. Apoi, să ne amintim de Sfânta Nona, mama Sfântului Grigorie Teologul, de Gorgonia, sora acestuia. Pedagogia acestor femei sfinte reieșea din credința și învățătura lor creștină. Cei mai mulți dintre sfinți sunt copiii și ucenicii unor astfel de femei. Bucurându-se în familie de o educație aleasă, și copiii au ajuns să moștenească multe virtuți. De-a lungul timpului au existat femei care s-au evidențiat prin martiriul lor. Ele au renunțat la viață pentru a mărturisi credința. Calendarul Bisericii noastre este plin de astfel de mucenițe ale lui Hristos. Ne amintim aici de Varvara, Ecaterina, sau de Perpetua care abia născuse un copil și fusese arestată. Vă dați seama ce zbucium a avut această sfântă care nu și-a putut alăpta copilul. Ulterior i s-a permis să-și vadă copilul, care a fost adus în închisoare. Atunci a mărturisit: «Acum închisoarea mi se pare palat!». Vă îndemn să meditați la propriile mame, la surorile dumneavoastră și la toate femeile care v-au influențat într-un fel sau altul viața. La acest ceas aniversar doresc multă sănătate tuturor doamnelor. Întrucât generațiile noastre au nevoie de modele veritabile, vă îndemn să povestiți copiilor, nepoților și elevilor dumneavoastră despre copilăria și amintirile frumoase din tinerețe”, a subliniat pr. protopop Nicolae Crăciun.

„M-am bucurat pentru că am primit de la copii un mărțișor”

A urmat un program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale Pârcovaci, coordonați de prof. Iulia Fotea și de înv. Bernadeta Călugăr. „Împreună cu elevii din școală am realizat mărțișoare și felicitări, apoi am pregătit serbarea împreună cu educatoarele de la clasa pregătitoare. Am avut sprijinul colegilor profesori, pentru că ei consideră că «mama este ființa cea mai dragă». Copiii sunt foarte încântați când spun poezii și cântece despre mamă. Prin evenimentul de astăzi am încercat să facem o bucurie doamnelor ieșite la pensie, care poate nu-i au pe copii alături de ele. A fost o bucurie să putem colabora pentru acest program cu Protopopiatul Hârlău și cu prof. Laura Crăciun”, a remarcat prof. Iulia Fotea. Cele 60 de doamne prezente la eveniment au primit câte un mărțișor creat de copii și o icoană din partea Protopopiatului Hârlău. „Momentul de astăzi mi s-a părut minunat și înălțător pentru că ne duce cu gândul la femeile și sfintele din această lume. M-am bucurat pentru că am primit de la copii un mărțișor. Mereu pun preț pe lucrurile făcute de copii pentru că în ele simt gingășia și o părticică din sufletul lor”, a spus Maria, pensionară din Hârlău. „Ziua de astăzi (n.r. ieri) a avut o încărcătură imensă pentru că cele mai sincere ființe de pe pământ – copiii – ne-au pregătit un moment artistic și ne-au oferit câte un mărțișor. Îndrumătorii copiilor care au venit astăzi în fața noastră și-au primit răsplata, adică bucuria sufletească”, a declarat Cornelia Nichitei, pensionară din Hârlău.

„Bună dimineața, primăvară”, la Iași

Studenții din anii I și III ai Secției Teologie socială a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași vor merge astăzi la bătrânii de la Căminul de pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din cartierul ieșean Copou. După cum ne-a relatat conf. Carmen Gabriela Lăzăreanu, studenții vor oferi bătrânelor din acest așezământ de ocrotire socială un mărțișor, o floare, o felicitare și un pachețel cu fructe. „Acțiunea noastră se intitulează «Bună dimineața, primăvară». Dorim ca prin această activitate să aducem mesajul primăverii, însoțit de urările de sănătate, viață lungă și prosperitate, bătrânilor de la Căminul de pensionari din Copou”, a spus conf. Carmen Gabriela Lăzăreanu.

Comentarii Facebook


Știri recente