Mănăstirile din Oltenia în veșmânt de praznic

Praznicul Adormirii Maicii Domnului, sărbătorit în ziua de vineri, 15 august, a adunat numeroși credincioși în bisericile și mănăstirile din Mitropolia Olteniei. Mai multe locașuri de închinare, biserici de enorie și mănăstiri și-au serbat cu acest prilej ocrotitoarea.

De praznicul Adormirii Maicii Domnului, arhiereii olteni au fost prezenți în mijlocul credincioșilor, liturghisind la hramul mai multor mănăstiri din Oltenia, informează Ziarul Lumina. Astfel, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Altarul Mănăstirii Tismana, care și-a serbat hramul. Cu același prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Mănăstirea Frăsinei. La rândul său, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit la hramul Mănăstirii Polovragi, în județul Gorj. De asemenea, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Călui, iar Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Altarul Mănăstirii Govora.

Liturghii arhierești în Mitropolia Olteniei

Mănăstirea Tismana se numără negreșit între cele mai vechi așezăminte monahale din Oltenia. Temeluită de Sfântul Nicodim în urmă cu aproape șase secole în zona de nord a județului Gorj, cinstita așezare monahală a fost închinată dintru început Maicii Domnului. Așa se face că, de-a lungul timpului, binecuvântatul așezământ din inima codrilor de tisă s-a făcut loc de pelerinaj pentru sutele de credincioși din întreaga țară, care vin în fiecare an aici să se roage Maicii Domnului. Tradiția este împlinită de fiecare dată de prezența arhiereului în mijlocul pelerinilor, spre împlinirea rânduielii liturgice, specifică acestei mari sărbători. Astfel, începând din ajunul praznicului, sunt săvârșite slujba Vecerniei unită cu Litia și slujba Privegherii. La final, preoții și arhiereul săvârșesc slujba Prohodirii Maicii Domnului, purtând epitaful pe care este zugrăvită Adormirea în procesiune împrejurul bisericii mari a mănăstirii.

Și anul acesta, IPS Părinte Mitropolit Irineu a poposit la Tismana, slujind la rânduiala slujbelor de seară și la Sfânta Liturghie, oficiată pe o esplanadă în curtea mănăstirii. Cuvântul de învățătură așezat de IPS Părinte la inimile credincioșilor a lămurit principalele învățături dogmatice și morale legate de Maica Domnului. În acest context, IPS Irineu a evidențiat că prin Preacurata Născătoare de Dumnezeu s-a făcut „începutul mântuirii noastre, purtând în pântece pe Fiul lui Dumnezeu Înomenit”.

IPS Varsanufie, prezent la hramul Mănăstirii Frăsinei

În Arhiepiscopia Râmnicului, cinstirea Maicii Domnului are de asemenea o bogată tradiție bisericească. Mănăstirile Bistrița și Frăsinei sunt doar două repere în vechiul și neprețuitul șirag de așezăminte monahale. Pentru a marca această sărbătoare, IPS Părinte Varsanufie a poposit în mijlocul monahilor din Lavra Sfântului Calinic, la Frăsinei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. Mănăstirea se află în comuna Muereasca, la 15 kilometri distanță de orașul Râmnicu Vâlcea. Prima biserică din zid, aflată astăzi în cimitirul mănăstirii, a fost construită în anul 1764.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului în bisericile craiovene

În Cetatea Băniei, Maica Domnului a fost cinstită în chip deosebit la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu” și la Biserica Mântuleasa. Slujbele rânduite pentru această perioadă au început de joi seara cu Vecernia, Litia și slujba Privegherii. La Madona, după cântarea Prohodului, preoții slujitori au scos în procesiune icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni. A doua zi, la Sfânta Liturghie au participat câteva sute de credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente