Mănăstirea Voroneț și-a cinstit primul stareț, pe Sfântul Daniil Sihastrul

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat Sfânta Liturghie în ziua de cinstire a Sf. Cuv. Daniil Sihastrul, duhovnicul Sf. Domnitor Ștefan cel Mare și primul stareț al Mănăstirii Voroneț.

După primirea sa cu pâine și sare, potrivit tradiției, ierarhul s-a închinat la mormântul Sfântului Cuvios Daniil din biserica mare a mănăstirii, apoi a slujit liturghia în paraclisul mănăstirii.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a vorbit despre darurile cu care a fost înzestrat sfântul – mai ales cu „înțelepciunea de sus”.

„Să-l rugăm pe Sfântul Cuvios Daniil să mijlocească înaintea lui Dumnezeu, el care a primit înțelepciune mai presus de înțelegerea cea de la Dumnezeu, să ne dăruiască și nouă o frântură, o picătură, o boabă din înțelepciunea aceasta dumnezeiască. Pentru că avem și, mai ales, vom avea mare nevoie de această înțelepciune de la Dumnezeu”, a spus ierarhul.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a îndemnat pe credincioși ca, în momentele de criză ale existenței, să urmeze exemplul Sfântului Ștefan cel Mare, căutând înțelepciunea oamenilor înduhovniciți.

Totodată, prin înmulțirea rugăciunii, credincioșii pot și ei să devină mai înțelepți: pacea și așezarea lăuntrică oferite de rugăciune ne ajută să auzim mai clar „șoapta Duhului, adierea de vânt lin întru care Dumnezeu ne cercetează”.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii, care la momentul Chinonicului a interpretat colinde tradiționale românești.

Stavrofora Irina Pîntescu, Proinstareța așezământului monahal. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a înmânat tuturor maicilor din obștea mănăstirii Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” acordat de Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților pentru întreaga activitate de revigorare a vieții monahale la Voroneț în ultimii 30 de ani.

Părintele episcop-vicar a spus că monahiile au urmat astfel exemplul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, „care a întărit viața duhovnicească din Bucovina și a format duhovnicește mulți călugări și credincioși”.

La ceremonii au participat Stavrofora Irina Pântescu, proinstareța mănăstirii, Stavrofora Dr. Gabriela Platon, stareța așezământului, stareți și starețe de la mănăstiri din eparhie, Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, credincioși din Bucovina de Sud și de Nord (Ucraina).

Consulul General Irina Loredana Stănculescu a dăruit mănăstirii o icoană a Sfântului Daniil Sihastrul, în semn de recunoștință pentru legătura deosebită dintre obștea monahală și comunitatea românilor din Regiunea Cernăuți.

Stavrofora Dr. Gabriela Platon, Stareța Mănăstirii Vorneț, alături de corul mănăstirii. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Ceremoniile s-au încheiat cu o slujbă de pomenire pentru binefăcătorii așezământului, care este una dintre cele mai importante ctitorii ale Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare.

Mănăstirea Voroneț a împlinit anul 533 de ani de la înființare. Biserica „Sf. M. Mc. Gheroghe” a fost ridicată în 1488 în numai 3 luni și trei săptămâni, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul fiind așezat stareț al mănăstirii de însuși domnul Moldovei.

Caracteristic bisericii mari a Voroneţului nu este doar pigmentul „albastru de Voroneţ”, ci și rezistenţa culorilor în condiţii climatice foarte aspre.

Sărbătorirea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul a fost introdusă în calendarul bisericesc în 1992, când starețul a fost canonizat oficial, după secole în care poporul l-a socotit în rândul sfinților.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Comentarii Facebook


Știri recente