Mănăstirea Tismana, reprezentată pe cea mai nouă monedă emisă de BNR

Pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii secrete „Neptun”, de salvare a tezaurului României în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Banca Națională a României a lansat o monedă de aur, cu valoarea nominală de 100 lei, pe care se află reprezentată Mănăstirea Tismana, locul unde a fost evacuat Tezaurul Băncii Naționale în anul 1944.

Reversul monedei redă portretele și numele guvernatorilor BNR Constantin Angelescu și Ion Lapedatu, Palatul Vechi al Băncii Naționale a României în fundal și inscripția «OPERATIUNEA ,,NEPTUN”».

Foto credit: Banca Națională a României

Moneda, cu putere de circulație pe teritoriul României, a fost lansată în circuitul numismatic marți, împreună cu o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei.

Atât moneda, cât și bancnotele, pot fi achiziționate prin completarea unor formulare online, disponibile pe site-ul Băncii Naționale a României.

Tirajul maxim pentru moneda din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” este de 1.000 piese, iar pentru coala specială, formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei este de 5.000 exemplare.

Mănăstirea Tismana și Operațiunea „Neptun”

Mănăstirea Tismana este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din țară, unde, în 1944, sub pretextul unor lucrări de restaurare, a fost transportat întreg tezaurul României, din cauza contextului politic provocat de cel de Al Doilea Război Mondial.

În total, în vara anului 1944, la Mănăstirea Tismana au fost transportate 192 de tone de aur, dintre care 3 tone reprezentau aur din tezaurul Băncii Poloniei, rămas în custodia BNR, în urma ocupării Poloniei și tranzitului prin România a valorilor poloneze în 1939.

Aurul a fost depozitat în pivnițele așezământului monahal, iar ulterior a fost luată decizia mutării acestuia într-o peșteră din apropiere, unde a rămas ascuns până în 1947 când a fost transportat înapoi la București.

Foto credit: Doxologia.ro / Alexandru Ene


Știri recente