Mănăstirea Surpatele și-a serbat cel de-al doilea hram

Mănăstirea Surpatele, din comuna Frâncești, județul Vâlcea, ctitoria boierilor Buzești și a doamnei Marica Brâncoveanu și-a serbat vineri, 12 iulie, cel de-al doilea hram închinat Maicii Domnului. La Sfânta Liturghie săvârșită cu acest prilej a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, potrivit arhiram.ro

Sărbătoarea a început din seara zilei precedente cu slujba Privegherii săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și a continuat astăzi cu Acatistul Maicii Domnului, Sfânta Liturghie și slujba Parastasul pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș trecuți la Domnul.

După slujbă a avut loc o procesiune în jurul bisericii cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Smolenskaia”. La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, mulțumind lui Dumnezeu pentru această deosebită și sfântă zi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de maici al Sfintei Mănăstirii Dintr-un Lemn.

La acest eveniment au mai fost prezenți, părinți din parohiile învecinate precum și din țară, starețe de la mănăstirile vâlcene, preoți, monahi, monahii și numeroși credincioși din eparhie și din țară.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Smolenskaia, al doilea hram al mănăstirii Surpatele

Icoana este de origine rusească și, după părerea specialiștilor veniți să restaureze pictura bisericii în anul 2002-2003, ea datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul sec. XVIII (1690-1700). Icoana este o copie a Icoanei Maicii Domnului de la Smolensk – Hodighitria (Cea care arată calea, sau îndrumătoarea), despre care se spune că ar fi fost pictată de Sf. Evanghelist Luca adusă la Moscova prin 1525 și pusă în catedrala închinată Maicii Domnului.

Puterea făcătoare de minuni a acestei icoane este atât de mare încât a devenit cinstită cu sfințenie în mai multe orașe din Rusia pentru harul revărsat peste cei care cu credință vin de i se închină.

Până în anul 1953 nu exista nicio mărturie scrisă despre icoana Maicii Domnului de la Sf. Mănăstirea Surpatele, dar despre minunile ei se dusese vestea. Și a fost voia lui Dumnezeu ca, în 1953, maica Antonina Oprea, care se nevoia în obștea aceastei Mănăstiri să fie trimisă în ascultare la Sf. Mănăstire Brâncoveni din jud. Olt.

Acolo, maica Antonina a găsit această icoană în podul unei construcții și a adus-o la Sf. Mănăstire Surpatele ca pe un dar de mare preț. La început, maica Antonina a așezat icoana în chilia sa și se ruga Maicii Domnului cu evlavie plină de sârg până într-o zi când a văzut-o pe Născătoarea de Dumnezeu plângând iar lacrimile ei erau dulci și frumos mirositoare.

A fost chemat Prea Sfințitul Iosif Gafton care împreună cu o comisie de specialiști a hotărât ca icoana Născătoarei de Dumnezeu să fie declarată „Făcătoare de minuni” și așezată în Sf. Biserică. Tot atunci s-a stabilit ca ziua de prăznuire a icoanei să fie în data de 12 iulie, deoarece la acesta dată in Muntele Athos este prăznuită icoana Făcătoare de Minuni, atât de bine cunoscută sub numele de „Prodromița”.

Astfel, cinstirea Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, a devenit, după „Sfânta Treime”, al doilea hram al a acestei frumoase ctitorii brâncovenești, M-rea Surpatele.

Scurt Istoric al Mănăstirii Surpatele

Mănăstirea Surpatele cu hramul „Sfânta Treime”, se află situată în comuna Frâncești, satul Surpatele, județul Vâlcea, la 12 km de gara Băbeni și la 3 km de mănăstirea „Dintr-un Lemn”.

Biserica a fost înălțată de logofătul Tudor Drăgoescu și fratele său Stanciu, feciorii lui Popa Frîncu, la începutul secolului al XVI-lea, refăcută de boierii Buzești și reparată în secolul al XVII-lea. Între anii 1703-1706, biserica a fost reconstruită din zid de doamna Marica Brâncoveanu, fiind și pictată. Mai târziu, în 1815 a fost reparată și repictată de zugravul Gheorghe Gherontie din Hurezi.

Biserica este dotată cu o catapeteasmă frumos sculptată, ca și ușile în stil brâncovenesc. Pe pereți se găsesc pictate chipurile voievozilor care au ctitorit sfântul lăcaș și un tablou mai rar întâlnit în iconografia bisericească, privind „împărțirea hainelor lui Iisus”, executat de unul din cei doi zugravi, Andrei și Iosif ieromonahul, care au pictat această biserică.

Între anii 1986-2005, prin eforturile Eparhiei Râmnicului, au fost executate lucrări de consolidare a bisericii și restaurarea picturii – de către un colectiv coordonat de Silviu Petrescu. În prezent, s-a pus piatra de temelie a unui proiect îndrăzneț de refacere a ansamblului monahal de la Surpatele, în stilul brâncovenesc, care a consacrat edificiul doamnei Marica Brîncoveanu, lucrările urmând a fi executate și definitivate în perioada următoare.

În Biserica Sfintei Mănăstiri se află o Icoană a Maicii Domnului – făcătoare de minuni, ce a fost adusă și adăpostită în mănăstire în anul 1950. Obștea mănăstirii, având evlavie la Maica Domnului și văzând mulțimea minunilor săvârșite de această icoană care tămăduia de multe boli, a hotărât instituirea unui al doilea hram al mănăstirii închinat cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – făcătoare de minuni, la data de prăznuire 12 iulie.

Comentarii Facebook


Știri recente