Mănăstirea Sümela – Turcia | Capela aşezământului monahal vechi de 1600 ani a fost deschisă publicului spre vizitare

shutterstock_840637691 (1)

Capela mănăstirii ortodoxe Sümela din Turcia, descoperită recent în urma unor lucrări de restaurare, a fost deschisă publicului spre vizitare, informează Daily Sabah. Mănăstirea veche de 1600 ani este construită la o altitudine de 1.200 m în munţii din regiunea Maçka, provincia Trabzon.

În trecut, cel mai probabil capela a fost folosită atât ca lăcaş de cult, cât şi ca punct de observare pentru a supraveghea căile de acces spre aşezământul monahal, în vederea protejării comunităţii monastice de diferite atacuri. Datând din sec. 8-9, accesul se făcea cu ajutorul unei scări secrete aşezată la 4 metri deasupra pământului, apoi printr-un coridor spre incinta capelei. Din cauza copacilor din zonă, scara a rămas ascunsă până la demararea lucrărilor de restaurare.

Capela se crede că a făcut parte dintr-un sistem de comunicaţii cu ajutorul căruia erau semnalate pericolele care ameninţau atât satul din apropiere Livera, cât şi mănăstirea. Interiorul capelei păstrează diferite picturi murale care descriu „raiul și iadul, moartea și viața”.

Tradiţia menţionează faptul că a fost întemeiată în anul 386, în timpul împăratului Teodosie I (375-395), de doi călugări greci, Sofronie şi Barnaba, călugări care au găsit o icoană a Fecioarei Maria într-una din peşterile muntelui şi au decis să rămână acolo cu intenţia ridicării unei mănăstiri.

Între 1916 şi 1918, în timpul cuceririi Trapezuntului, mănăstirea a fost închisă pentru un timp de ruşi. A fost părăsită în 1922, când au început să aibă loc deportări de locuitori între Grecia şi Turcia în urma tratatului de la Laussane. La 15 august 2010, după 88 de ani, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat prima slujbă arhierească în biserica restaurată parţial.

Foto credit: WitR/Shutterstock

Comentarii Facebook


Știri recente