Mănăstirea Sümela își va deschide porțile după trei ani de restaurări

Porțile Mănăstirii Sümela din provincia Trabzon se vor deschide la încheierea celor trei ani de lucrări de restaurare, a anunțat Ministrul turc pentru cultură și turism, Mehmet Ersoy, potrivit Anadolou Agency.

Mănăstirea Sümela, care este inclusă pe lista provizorie de patrimonii UNESCO, este una dintre cele mai importante locații turistice din estul Mării Negre.

Construită pe o stâncă abruptă la înălțimea de 1200 m în Parcul Național Altindere, Mănăstirea Sümela a fost redeschisă după 88 de ani de așteptare pentru slujbe religioase în data de 15 august 2010, cu permisiunea Ministerului turc pentru Cultură și Turism.

Potrivit lui Mehmet Ersoy, vizitatorii vor putea intra pe poarta mănăstirii în luna Septembrie.

Potrivit ministrului Ersoy, lucrările de restaurare au fost îngreunate de ploile torențiale din zonă.

Mănăstirea va fi complet funcțională după finalizarea celui de-al doilea stadiu de restaurări care va avea loc în această iarnă.

Mănăstirea Sumela panoramă. Foto: Flickr

Tradiţia menţionează faptul că mănăstirea Sumela a fost întemeiată în anul 386, în timpul împăratului Teodosie I (375-395), de către doi călugări greci, Sofronie şi Barnaba. Acești călugări au găsit o icoană a Fecioarei Maria într-una din peşterile muntelui Mela şi au decis să rămână acolo cu intenţia ridicării unei mănăstiri.

Între 1916 şi 1918, în timpul cuceririi Trapezuntului, mănăstirea a fost închisă pentru un timp de către ruşi. A fost părăsită în 1922, când au început să aibă loc deportări de locuitori între Grecia şi Turcia în urma tratatului de la Laussane.

La 15 august 2010, după 88 de ani, a fost săvârşită prima slujbă arhierească de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în biserica restaurată parţial, un simbol al grecilor în Pont.

Foto: Yavuz Tugcu / Flickr

Comentarii Facebook


Știri recente