Mănăstirea Stavropoleos îşi va celebra ocrotitorul: Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful

Hram Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos din centrul istoric al Bucureștiului îşi sărbătoreşte hramul vineri, 1 iunie 2018.

Credincioșii care vor participa la sărbătoarea închinată Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful vor putea aduce cinstire unui fragment din moaștele mucenicului, ocrotitorul aşezământului monahal.

Programul liturgic

Conform site-ului oficial al mănăstirii, programul sărbătorii este următorul:

18.00: Vecernia (joi seara – 31 mai)

9.30 Utrenia, Sfânta Liturghie (vineri dimineaţa – 1 iunie)

Mănăstirea Stavropoleos deţine un fragment din moaştele sfântului

Hramul închinat Sfântului Iustin a fost acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2012, cu prilejul resfințirii bisericii.

În anul 2009 au fost aduse din America, de la o mănăstire ortodoxă grecească din zona Brookline, Massachusetts, un fragment din moaștele sfântului.

Mănăstirea Stavropoleos a fost întemeiată la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie; el a ridicat biserica și un han care va dăinui însă doar până la sfârșitul veacului al XIX-lea.

Astăzi, din ansamblul mănăstiresc fac parte biserica și incinta care împrejmuiește curtea interioară.  Aceasta a fost construită la începutul secolului al XX-lea în stil neo-romanesc, după planurile arhitectului Ion Mincu, potrivit stavropoleos.ro.

Aici s-au amenajat trapeza, biblioteca și colecția de obiecte vechi bisericești, din care unele recuperate de la bisericile dărmate în timpul regimului comunist.

Citeşte şi: Mănăstirea Stavropoleos. Prințul Charles i-a trecut pragul

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Ziua Colegiului Național Sfântul Sava

Elevii și profesorii prestigioasei instituții de învățământ, Colegiul Național Sfântul Sava, au serbat ziua liceului, vineri, 3 decembrie 2021, în contextul apropierii sărbătorii Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit (5 decembrie). Sărbătoarea a debutat cu o…