Mănăstirea Sinaia a fost gazda simpozionului organizat de Societatea Culturală Bizantină

La mănăstirea prahoveană Sinaia a avut loc sâmbătă simpozionul „Rolul Cantacuzinilor în istoria bizantină și post-bizantină” organizat de Societatea Culturală Bizantină.

Seria de prelegeri a fost începută de  Acad. C-tin Bălăceanu Stolnici care a prezentat publicului aspecte legate de „Isihasmul bizantin și post-bizantin”, informează organizatorii.

Istoria milenară a familiei Cantacuzinilor a fost evidențiată de profesorul de istorie Tudor Teoteoi, prin referatul „Cantacuzini bizantini și Cantacuzini români”.

Alți doi profesori de istorie de la Universitatea din București, Manuela Dobre și Liviu Damian, au vorbit despre „Imaginea împăratului Ioan Cantacuzino în sursele bizantine târzii: între modelele clasice și tradiția creștină”, repectiv „Politica lui Ioan al VI-lea Cantacuzino în relațiile cu turcii otomani: între voință politică și necesitate istorică”.

Secțiunea de comunicări a continuat cu referatul Protos. Mihail Harbuzaru de la Mănăstirea Sinaia, intitulat „Tipăriturile și manuscrisele grecești din Biblioteca Sfintei Mănăstiri Sinaia”.

În cadrul prezentării Protos. Mihail Harbuzaru a prezentat pe scurt 104 tipărituri de până la 1830 și 15 manuscrise grecești și bilingve.

Secvențe de la simpozion vor fi difuzate de emisiunea ,,Cultura minorităților – Kalimera” de la TVR 2.

Partenerii evenimentului cultural au fost Uniunea Elenă din România, Ambasada Republicii Elene și Mănăstirea Sinaia, ctitorie cantacuzină.

Foto credit: Protos. Mihail Harbuzaru

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…