Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași a aniversat 368 de ani de la sfințire

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași a sărbătorit marți 386 de ani de la sfințire. Ctitorită de domnitorul Vasile Lupu, mănăstirea este un simbol al spiritualității ortodoxe și al artei medievale moldovenești.

Cu acest prilej, pr. prof. Ion Vicovan, starețul mănăstirii, arhim. Elisei Nedescu, și alți clerici I-au adus rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român și asupra acestui lăcaș sfânt. De asemenea, au fost rostite rugăciuni pentru pomenirea ctitorilor mănăstirii.

Foto credit: Doxologia
Foto credit: Doxologia

„În data de 6 mai 1639 a fost târnosită biserica de către Sf. Ierarh Varlaam, iar ulterior, în anul 1641, a fost finalizată și sfințită pictura bisericii”, a declarat pentru Basilica.ro arhim. Elisei Nedescu.

„Bucăți de frescă se păstrează în muzeul mănăstirii noastre, care au fost decapate în anul 1890 când s-a făcut restaurarea mănăstirii, de către Regele Carol I al României. De asemenea, se păstrează în întregime tabloul votiv original al voievodului Vasile Lupu si al familiei sale”.

„Pictura era de factură bizantină. Domnitorul Vasile Lupu a chemat doi pictori de la Moscova, care au realizat pictura bisericii”.

Foto credit: Basilica.ro
Foto credit: Basilica.ro

Un cuvânt de evocare a fost rostit de pr. prof. Ion Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a subliniat importanța fundamentală a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” în afirmarea spiritualității și culturii Bisericii Ortodoxe în Moldova.

„Se cuvine să amintim și faptul că aici au fost adăpostite, timp de aproape două secole și jumătate (din anul 1641 până în decembrie 1888), moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”, a transmis pr. prof. Ion Vicovan.

„Aici s-au închinat de-a lungul vremii domnitorii Moldovei, împreună cu familiile lor, boierii țării, ierarhi — români și străini. La începutul secolului al XVIII-lea, însuși țarul Rusiei, Petru I cel Mare, a fost prezent aici”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Un lăcaș inedit

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași a fost și rămâne una dintre cele mai reprezentative biserici din Moldova, apreciată de călători și istorici străini.

În trecut, mănăstirea forma un complex amplu, care includea, pe lângă biserică, o clopotniță cu ceas, un zid împrejmuitor, o baie turcească, chilii pentru călugări și alte clădiri, inclusiv școli. De asemenea, aici a fost instalată prima tiparniță din Moldova.

„În timpul domniei lui Vasile Lupu, la această mănăstire a fost hirotonit patriarhul Paisie al Ierusalimului, care fusese anterior stareț al Mănăstirii Galata”.

„Tot aici a fost publicată prima carte în limba română – Cazania sau Cartea românească de învățătură. O mențiune importantă: una dintre cele două prefețe ale acestei lucrări — numite în vechime „predoslovii” — a fost scrisă chiar de domnitorul Vasile Lupu”.

Foto credit: Basilica.ro
Foto credit: Basilica.ro

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”

Sfințirea Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași a avut loc în data de 6 mai 1639. Construită între 1637-1639, biserica impresionează prin ornamentația sa exterioară unică în spațiul ortodox est-european și prin îmbinarea stilurilor bizantin, gotic, renascentist și influențe orientale.

Mănăstirea a fost gândită și ca necropolă domnească, adăpostind mormintele ctitorului și ale altor mari figuri istorice, Alexandru Ioan Cuza și Dimitrie Cantemir.

Foto credit: Basilica.ro
Foto credit: Basilica.ro

Foto credit: Basilica.ro


Știri recente