Mănăstirea Putna la ceas aniversar

547 de ani se împlinesc astăzi, 10 iulie 2013, de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii Putna, ctitoria Sfântului voievod Stefan cel Mare. Ziua a fost marcată de monahii din Bucovina, prin rugăciune. S-a oficiată Sfânta Liturghie și s-a rostit o rugăciune de mulțumire, ne-a spus părintele stareț, Melchisedec Velnic.

Astăzi viețuitorii mănăstirii Putna aduc o floare a recunoștinței pe mormântul ctiorului, a Sf. Voievod Ștefan, pentru că a întemeiat această mănăstire și pentru buna vestire pe care a rânduit-o dintru început căci Măria Sa a lăsat ca Putna să fie un lăcaș sfânt de rugăciune, de nevoință, de cultură, de spiritualitate curat românească. Totodată, astăzi la Sfânta Liturghie s-au adus rugăciuni de mulțumire Preabunului Dumnezeu pentru lunga vestire pe care a dat-o mănăstirii noastre; mulțumim lui Dumnezeu pentru cei 547 de ani”, a precizat pentru Radio TRINITAS părintele stareț, Melchisedec Velnic.

Mănăstirea Putna este una din cele mai cunoscute ctitorii ștefaniene. Ridicarea ei a început pe 10 iulie 1466 și s-a terminat în 1469, fiind sfințită pe 3 septembrie, în același an. Chiliile, Casa Domnească, Turnul Tezaurului și celelalte clădiri auxiliare au fost ridicate mai tarziu, ansamblul monahal fiind definitivat în 1481. În 1966, la recomandarea UNESCO, împlinirea a 500 de ani de la întemeierea mănăstirii a fost celebrată pe plan mondial.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel despre Sf. Ap. Petru şi Pavel: Diferiți ca temperament și cultură, dar cu foarte multe daruri și virtuți în comun

Patriarhul Daniel a vorbit miercuri în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală despre trăsăturile, viaţa şi activitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cinstiţi în 29 iunie. ”Considerați primul şi ultimul dintre apostoli Patriarhul României…