Mănăstirea Putna la ceas aniversar

547 de ani se împlinesc astăzi, 10 iulie 2013, de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii Putna, ctitoria Sfântului voievod Stefan cel Mare. Ziua a fost marcată de monahii din Bucovina, prin rugăciune. S-a oficiată Sfânta Liturghie și s-a rostit o rugăciune de mulțumire, ne-a spus părintele stareț, Melchisedec Velnic.

Astăzi viețuitorii mănăstirii Putna aduc o floare a recunoștinței pe mormântul ctiorului, a Sf. Voievod Ștefan, pentru că a întemeiat această mănăstire și pentru buna vestire pe care a rânduit-o dintru început căci Măria Sa a lăsat ca Putna să fie un lăcaș sfânt de rugăciune, de nevoință, de cultură, de spiritualitate curat românească. Totodată, astăzi la Sfânta Liturghie s-au adus rugăciuni de mulțumire Preabunului Dumnezeu pentru lunga vestire pe care a dat-o mănăstirii noastre; mulțumim lui Dumnezeu pentru cei 547 de ani”, a precizat pentru Radio TRINITAS părintele stareț, Melchisedec Velnic.

Mănăstirea Putna este una din cele mai cunoscute ctitorii ștefaniene. Ridicarea ei a început pe 10 iulie 1466 și s-a terminat în 1469, fiind sfințită pe 3 septembrie, în același an. Chiliile, Casa Domnească, Turnul Tezaurului și celelalte clădiri auxiliare au fost ridicate mai tarziu, ansamblul monahal fiind definitivat în 1481. În 1966, la recomandarea UNESCO, împlinirea a 500 de ani de la întemeierea mănăstirii a fost celebrată pe plan mondial.

Comentarii Facebook


Știri recente