Mănăstirea Plumbuita şi-a cinstit ocrotitorul spiritual / PS Timotei: Să avem grijă de copiii abandonaţi

În predica rostită duminică la Mănăstirea Plumbuita, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a îndemnat să ne îndreptăm atenţia spre copiii abandonaţi, spre cei cu dizabilităţi şi să punem accent pe educaţia creştină. Ierarhul a oferit aceste sfaturi în contextul textului evanghelic care a prezentat vindecarea fiului lunatic.

„Într-o lume în care foarte mulţi copii sunt abandonaţi, învăţăm să avem grijă de aceştia”, a spus Preasfinţia Sa.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a evidenţiat că „Evanghelia ne învață cum trebuie să poarte părinții de grijă copiilor lor” şi a atras atenţia asupra situaţiei delicate în care se află societatea românească din acest punct de vedere.

„Asistăm, acum, din nefericire, la o stare cu care nu ne-am mai întâlnit: părinţi care îşi părăsesc copiii sau pe care îi lasă în grija unor oameni care nu le acordă nici cea mai mică atenţie. Ce se poate întâmpla cu un copil care în anii formării lui nu învaţă despre rugăciune, despre respectul datorat părinţilor? Cei care sunt lăsaţi departe de Dumnezeu, fără atenţia cuvenită şi fără educaţia pe care trebuie să o primească la o anumită vârstă aduc întristare părinţilor”, a spus Preasfinţia Sa.

Ierarhul l-a oferit ca exemplu pe tatăl din evanghelie care a cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru fiul său aflat într-o situaţie grea.

„Smerenia părintelui l‑a ajutat să își vindece fiul. De aceea, smerenia, credinţa și dragostea părinţilor pentru educarea copiilor îi ajută pe aceștia din urmă să devină de folos familiilor lor, Bisericii și țării”, a precizat Preasfinţia Sa.

„De aceea, atenţia părinţilor, cum a fost şi atenţia acestui tată din Evanghelia de astăzi mâhnit de starea în care se afla fiul lui, trebuie fie preocuparea de căpătâi a fiilor Bisericii. Să ne îngrijim de copii, dacă dorim să avem bucurii mai târziu. Cei care nu-şi îngrijesc copiii, nu se vor putea bucura mai târziu. Exemplul acestui tată din evanghelia de astăzi vorbeşte despre dragostea unui părinte adevărat care merge la Hristos şi cere ajutor pentru fiul lui”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a amintit de lucrarea filantropică a Bisericii dedicată copiilor şi a specificat că trebuie „să privim către copiii cu probleme deosebite, către cei cu dizabilităţi, către cei abandonaţi”, care trebuie îngrijiţi cu dragoste şi compasiune.

În predică, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidenţiat momentele istorice prin care trece aşezământul monahal, deoarece a primit un fragment din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul spiritual al mănăstirii. „Un dar mai mult decât preţios”, a numit Preasfinţia Sa fragmentul din moaştele sfântului Ioan.

„Printr-o rânduială divină, cu ajutorul Schitului Prodromu, de la Chilia Sf. Ioachim şi Ana avea să fie adusă o părticică din moaştele Sf. Ioan Botezătorul, ocrotitorul acestei mănăstiri de peste 400 de ani”, a precizat ierarhul.

Racla în care au fost aşezate sfintele moaşte a fost sfinţită vineri de Patriarhul Daniel. Din moaștele primite, starețul Mănăstirii Plumbuita, Protos. Justin Bulimar, a dăruit un fragment Reședinței Patriarhale.

Sărbătoarea Mănăstirii Plumbuita a început încă din ajunul sărbătorii printr-o procesiune cu moaştele Sfântului Ioan Botezătorul şi cu o copie a Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa. Procesiunea a fost urmată de Slujba Privegherii.

Foto credit: Ziarul Lumina/Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente