Mănăstirea Nera și-a sărbătorit hramul

În ajunul sărbătorii Sf. Cuvioase Parascheva, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la mănăstirea Nera care și-a sărbătorit ocrotitoarea. Cu acest prilej, Ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit slujba vecerniei cu litie pe un podium special amenajat în curtea bisericii, după cum ne-a precizat Darius Herea.

La slujbă au participat credincioși din parohiile învecinate precum și numeroși pelerini. La final Chiriarhul a sfințit chiliile și trapeza mănăstirii. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, de protos. Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi în prezența unui număr însemnat de credincioși.

Așezământul monahal apare la inițiativa și prin strădaniile domnului dr. Ioan Chirilă, originar din Slatina-Nera. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, prin decizia de înființare a mănăstirii, dată la 19 iulie 1994, ca biserica mănăstirească să fie închinată Sfintei Cuvioase Paraschiva. Vrednicul de pomenire episcopul Emilian Birdaș a pus piatra de temelie a așezământului monahal în 14 octombrie 1994. În 14 octombrie 1997, la hramul mănăstirii, a avut loc sfințirea bisericii de către PS dr. Laurențiu Streza al Caransebeșului, în prezent mitropolit al Ardealului.

Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, în anul 2007, a pus piatra de temelie la paraclisul de iarnă al mănăstirii cu hramul Bunavestire (25 martie). S-au mai construit un corp de chilii, arhondaric, trapeză și ateliere pentru îndeletnicirile călugărițelor (pictură, sculptură etc.). În prezent, mănăstirea găzduiește peste 70 de viețuitoare.

Pe lângă activitatea gospodărească, obștea mănăstirii a inițiat, cu binecuvântarea chriarhului, un proiect social ce prevede construirea unui azil pentru bătrâni. În mănăstire se prepară și produse naturiste pentru tratarea unor afecțiuni trupești, dar și pentru consum alimentar. Produsele naturiste (ceaiuri, tincturi, alimente) sunt comercializate în magazinul mănăstirii și în toate magazinele bisericești ale Episcopiei Caransebeșului. Mănăstirea are o frumoasă bibliotecă, ateliere de pictură, de litografie și de sculptură în lemn.

Comentarii Facebook


Știri recente