Mănăstirea Moisei își așteaptă pelerinii

Un pelerinaj cu tradiție are loc an de an cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Moisei din județul Maramureș. Aici, în fiecare an, mii de credincioși din zona Maramureșului, dar și din alte zone ale țării se adună pentru a participa la hramul mănăstirii. Pelerinii iau parte la sfintele slujbe și se închină icoanei Maici Domnului, dăruită așezamantului monahal de un calugar din Muntele Athos.

Potrivit starețului Mănăstirii Moisei, ieromonahul Teofil Pop, an de an în preajma zilei de 15 august, preoții din toate satele Maramureșului voievodal, împreună cu tinerii și copiii din satul lor, după ce în timpul postului Sfintei Mării la fiecare vecernie cu paraclis au pregătit pricesne în cinstea Maicii Domnului, în ajun, pe 14 august, pornesc cu toții spre mănăstirea de la Moisei. Aceștia vin pentru a se ruga Maicii Domnului și pentru a participa la sfintele slujbe oficiate aici cu prilejul hramului mănăstirii. Anul acesta în mijlocul obștii monahale și a pelerinilor va fi prezent ÎPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, care va oficia în ziua de 15 august Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi, potrivit Radio Renașterea.

Istorie de veacuri

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Moisei este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, având în decursul istoriei un rol important în apărarea și susținerea unității de dreaptă credință, de neam, de limbă și de conștiință națională a românilor din această parte a țării.

Primii monahi s-au nevoit aici încă din secolul al V-lea, iar în veacul al XVI-lea a luat ființă o modestă sihăstrie din care a evoluat mănăstirea de acum. În 1599, călugării de aici au ridicat biserica veche, păstrată și astăzi. Pentru a feri mănăstirea de influențe străine sau de acapararea de către alte culte, a fost pusă sub ocrotirea puternicei mănăstiri de la Putna, ca metoc al acesteia, timp de aproape 100 de ani. A fost înzestrată de boierii din Moisei cu întinse terenuri și păduri.

Biserica veche a mănăstirii a fost sfințită la data de 15 august 1672, de Sfântul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, care deținea atunci și demnitatea de Episcop al Maramureșului. A fost reședință episcopală în ultima perioadă a păstoririi Episcopului Serafim de Petrova și la începutul păstoririi Episcopului Dosoftei al II-lea Teodorovici. Locașul de cult a fost restaurat în anul 2011, lucrându-se în prezent la pictura interioară. Biserica mare a mănăstirii a fost zidită în 1911, pictată în 1982 și sfințită în 1986 de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanul.

Mănăstirea Moisei a avut un rol de cetate apărătoare a dreptei credințe din Maramureș, ținea strânse legături cu ierarhii și cu marile centre ortodoxe din Moldova și Țara Românească, de unde se aduceau mereu cărți de slujbă și învățătură ortodoxă, cu care se păstrau bisericile ținutului. Aici a funcționat și o școală unde tinerii învățau carte, precum și o școală de pictură de icoane și biserici și se inițiau viitorii preoți și cântăreți bisericești.

Comentarii Facebook


Știri recente