Mănăstirea Floreşti din județul Cluj a aniversat joi 30 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii sale. Cu aceste prilej, Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Referindu-se la Evanghelia zilei, Preasfințitul Părinte Benedict a evidențiat în cuvântul său două virtuți importante ale Maicii Domnului: ospitalitatea și bucuria.
„Domnul intră în casa surorilor Marta și Maria și fiecare în felul său îi oferă ospitalitate Domnului. Și aici imaginea pe care o desprindem este tocmai chipul Maicii Domnului ca cea care îl primește pe Domnul oferindu-i totală ospitalitate, disponibilitate, îmbrățișare, sălășluire în pântecele său după chipul celor două surori care îi oferă Domnului casă”, a subliniat PS Benedict.
Preasfinția Sa a remarcat și faptul că, „în toată imnografia care însoțește sărbătoarea de astăzi, Maica Domnului este numită biserică, casă, sălășluire, templu și alte multe imagini pe care Biserica le folosește pentru că o arată pe Maica Domnului ca cea care îl primește pe Domnul oferindu-i ospitalitate”.
„Maica Domnului la trei ani este adusă la templu de către părinții săi și rămâne până la 12 sau până la 15 ani după unii în templu ca într-o școală învățând cum să îl primească pe Domnul în viața sa. Vine în biserică ca să învețe ea însăși să devină biserică”, a adăugat ierarhul.
O mănăstire ospitalieră
PS Benedict a continuat, ilustrând ideea de ospitalitate a obștii Mănăstirii Florești: „asupra acestei componente a ospitalității aș dori efectiv să mă opresc astăzi, încercând să o asociez Mănăstirii Florești și lucrării misionare care se desfășoară aici deosebit. Și anume: imnograful o îndeamnă pe Maica Domnului zicându-i «Intră în cele în care nu se intră. Și pregătește-te pentru a-i fi lui Hristos sălășluire veselă și frumoasă».”
„Când vine vorba de ospitalitatea cuiva, cred că semnul cel mai vizibil este bucuria. Dacă calci pragul unei case și cineva te întâmpină zâmbindu-ți bucuros, te simți bine primit și ai curaj să treci pragul și să rămâi fără niciun fel de presiune în casa acelei persoane, și să te simți foarte bine”, a subliniat Preasfinția Sa.
De asemenea, PS Benedict a făcut distincția între bucuriile lumești și cele dumnezeiești: „Dacă bucuria noastră rezistă și se arată înspre ceilalți mai ales, indiferent de comportamentele lor, indiferent de contextul pe care îl observăm în jurul nostru, atunci ar putea să fie ceva de la Dumnezeu.
Activitatea social-filantropică a mănăstirii
Aşezământul monahal cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a fost înființat în anul 1994, la inițiativa preotului Vasile Fizeșan, a familiei Beldea și a credincioșilor din Florești.
Ansamblul monahal cuprinde biserica de zid, sfinţită în data de 18 aprilie 2010, altarul exterior, corpul de chilii, trapeza și alte anexe. În prezent, curtea mănăstirii se află într-un proces de modernizare.
La Mănăstirea Floreşti viețuiesc 20 de maici, stareţă fiind stavrofora Teodora Câmpan, iar duhovnici sunt protosinghelii Visarion Paşca şi Anastasie Berbecel.
În data de 13 mai, Mănăstirea a înfiinţat Asociaţia Filantropică „Sfântul Onufrie”, președintele asociației fiind protos. Visarion Pașca, iar pe 12 iunie, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare, Mitropolitul Andrei a pus piatra de temelie a așezământului pentru copii.
Aşezământul pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare” a fost acreditat în anul 2015 și cuprinde patru case de tip familial, o biserică, un spațiu de recreere și loc de joacă.
Prin serviciile complexe de îngrijire pe care Așezământul le oferă, copiii au parte de siguranță locativă, afectivă, confort psihic, hrană, îmbrăcăminte și jucării.
Asociația mai sprijină cu hrană, îmbrăcăminte și rechizite școlare încă 250 de elevi din județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud.
Dacă doriți să sprijiniți Asociația, o puteți face printr-o donație în conturile:
Cont RON: RO27 BTRL RONC RT02 0955 7001
Cont EUR: RO74 BTRL EURC RT02 0955 7001
Cont USD: RO78 BTRL USDC RT02 0955 7001
sau trimițând un SMS cu textul ORFAN la numărul 8845, în valoare de 2 euro.
Foto credit: Facebook / Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului / Ionuț Chifa