Mănăstirea Dragomirna și-a uimit vizitatorii în Noaptea muzeelor la sate: metereze, tainițe, încăperi capcană

Mai multe biserici sau ansambluri muzeale mănăstirești au răspuns pozitiv invitației Rețelei Naționale a Muzeelor din România la organizarea în premieră a evenimentului „Noaptea muzeelor la sate”.

Mănăstirea Dragomirna a fost una dintre ele, deschizând sâmbătă până târziu în noapte Muzeul „Anastasie Crimca”. Mulți dintre vizitatori au rămaș uimiți de ceea ce ascunde ansamblul monastic, orice simplă vizită fiind o adevărată lecție de istorie.

„Vizitatorii s-au bucurat de un traseu inedit parcurs în ritmul îngustelor metereze, împreună cu maicile – ghid, într-o atmosferă de rugăciune, auzindu-se de la strană slujba de priveghere”, a relatat Stavrofora Maria Magdalena Gherghina, Stareța Mănăstirii Dragomirna.

Au fost realizate 2 circuite de vizitare: primul tur a cuprins turnul clopotniță și turnul Barnovschi, iar în al doilea tur s-a putut vizita vechea egumenie, tunul mitropolitului și turnul Silvestru.

„În fiecare obiectiv, oaspeții nocturni s-au bucurat de obiective inedite precum camere de gardă, sala Divanului, trape de vizitare, tainițe, încăperi capcană, o celulă și o ieșitoare în piatră la 20 m înălțime”, a mai spus Stavrofora Maria Magdalena Gherghina.

Special pentru Noaptea Muzeelor la sate, mănăstirea suceveană a amenajat o sală expozițională cu facsimile după miniaturile create în Scriptoriul dragomirnean în perioada 1609 – 1616, cu tematica „De la original – la replică”.

„Cetatea barnovschiană prin zidurile ei masive, prin scările speciale cioplite în piatră, prin toate artificiile medievale de la podul ce devenea poartă – barieră pentru inamici până la tainițele bine ascunse sub podele, rămâne un mare obiectiv care cere să fie vizitat. O simplă observare este o adevărată lecție de istorie, de coborâre în istorie și de încercare de pătrundere în cotidianul medieval, profund religios”, explică maica stareță.


Mii de vizitatori au participat la Noaptea Muzeelor la Sate, organizată sâmbătă în peste 200 de localităţi din România, tot atâtea spaţii muzeale şi culturale animând satele şi comunele din 37 de judeţe, cu ocazia primei nocturne muzeale rurale organizată în Europa.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente