Mănăstirea de la Dobric, loc de pelerinaj pentru miile de credincioși din țară

Mii de pelerini din județul Bistrița-Năsăud s-au îndreptat de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, spre mănăstirile din Ardeal pentru a o cinsti și a se ruga la Preasfânta Fecioară Maria, de Dumnezeu Născătoare. Mănăstirea de la Dobric, care mai este cunoscută sub numele de „Nicula Țibleșului” adună în fiecare an de Adormirea Maici Domnului, hramul așezământului monahal, mii de credincioși din Transilvania. Pelerini din toate colțurile țării, dar cu precădere cei din județul Bistrița-Năsăud, se adună, an de an, aici, pentru a o cinsti pe Maica Domnului și pentru a participa la slujbele hramului.

Programul liturgic a debutat joi seara de la ora 20:00, cu Vecernia Mare și Litia, urmate de Paraclisul Maicii Domnului și slujba Prohodului, potrivit Radio Renașterea. La final Părintele Liviu Vidican, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a vorbit despre împlinirea în mod armonios a tuturor darurilor Duhului Sfânt, punând accent pe darul ajutorării din partea Fecioarei Maria, pornind de la sintagma Maica Domnului grabnic ajutătoare. Astăzi, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul, alături de un sobor de 20 de preoți și diaconi.

În cadrul cuvântului de învățătură Preasfinția Sa a vorbit despre importanța sărbătorii Adormirea Maica Domnului. Au fost prezenți la hramul Mănăstirii Dobric și oficialități județene și locale, precum și grupul „Axios”, format din tineri absolvenți ai Seminarul Teologic Ortodox de la Cluj, care au dat răspunsurile atât la slujbele de seară, cât și la Sfânta Liturghie.

Așezământul monahal de la Dobric a fost înființat inițial ca schit în 1992, iar după un an a devenit mănăstire. A fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. De asemenea, mănăstirea are și o bisericuță din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca” construită în stil maramureșean de către meșterii din Bârsana în 30 de zile. În momentul de față se lucrează la biserica mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construcție care a fost ridicată până la acoperiș. În cadrul mănăstirii funcționează de câțiva ani căminul de bătrâni „Aurel și Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea pe cheltuiala ei le poartă de grijă. Anul trecut în cadrul mănăstirii s-a demarat construcția unui nou centru social ce va purta hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și care va oferi sprijin tot persoanelor vârstnice.

Comentarii Facebook


Știri recente