Mănăstirea Cotmeana și-a sărbătorit hramul

Mănăstirea Cotmeana din județul Argeș și-a sărbătorit astăzi hramul închinat Buneivestiri. Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic împreună cu un important sobor de preoți și diaconi, informează eparhiaargesului.ro

Cu acest prilej Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a adresat pelerinilor un cuvânt de învățătură legat de importanța acestui praznic închinat Maicii Domnului. Înaltpreasfinția sa a mulțumit în final tuturor credincioșilor care iubesc biserica, și în mod deosebit celor care participă cu multă evlavie la Sfintele Slujbe oficiate la mănăstirea Cotmeana.

De asemenea, în finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii acestui așezământ monahal.

Mănăstirea Cotmeana este considerată ca fiind cea mai veche din Țara Românească, având prima atestare documentară la 20 mai 1388, dată consemnată într-un hrisov din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân. Construită în prima sa formă de Radu I, domnitorul Țării Românești, biserica mănăstirii a fost refăcută de Mircea cel Bătrân între anii 1387-1389 și restaurată în anul 1711 de domnitorul Constantin Brâncoveanu.

În partea exterioară biserica este ornamentată cu discuri ceramice colorate folosite pentru prima dată în Țara Românească.

După perioada regimului comunist, în anul 1990, cu grija și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, mănăstirea Cotmeana a fost redeschisă fiind așezat ca stareț al noii obști monahale părintele Ioasaf Boiciuc.

Lângă biserica veche conservată ca monument istoric a fost adăugată construcția unei biserici impunătoare, un complex de chilii, o trapeză și gospodăria anexă.

Astfel mănăstirea Cotmeana a devenit treptat un impunător complex mănăstiresc care atrage săptamânal mii de pelerini din țară și strainătate, aici fiind oficiată zilnic Sfânta Liturghie, iar miercurea și vinerea Taina Sfântului Maslu.

Altar de credință strămoșească, mănăstirea Cotmeana dăinuie de peste 620 de ani păstrând aprinsă candela credinței creștine a poporului român-ortodox.

Comentarii Facebook


Știri recente