Mănăstirea Coșuștea – Crivelnic își va serba miercuri hramul

Miercuri, 15 mai, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, Mănăstirea Coșuștea – Crivelnic își va serba hramul.

Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat lângă corpul de chilii aflat în construcție.

Tot pe 15 mai se împlinesc doi ani de când Pr. Stareț Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor din Eparhia Severinului și Strehaiei, a fost ridicat la rangul de protosinghel, prin gramata episcopală cu nr. 17 din 15 mai 2011.

Părintele Calinic Drăghici a fost numit stareț pe 6 august 2009, având ascultarea de a organiza viața de obște și de a avea în grijă reconstrucția sfântului locaș monahal.

Vechea mănăstire Coșuștea – Crivelnic și-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioada în zona Ilovățului. Prima atestare documentara datează din anul 1493. A funcționat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mânăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de „Sfânta Mânăstire Crivelnicul”.

În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în ședința de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut și aprobat reînființarea Mânăstirii Coșuștea Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în sedința din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînființarea acestei mănăstiri cu hramul „Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), ca mănăstire de călugări, în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

Prin redeschiderea acestei vetre monahale, în aceste locuri pitorești pe unde a trecut Sfântul Nicodim de la Tismana, se va construi un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…