Mănăstirea Cerneți și-a sărbătorit hramul cel mic

Marți, 29 octombrie, când Biserica Ortodoxă a prăznuit-o pe „Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana”, mănăstirea mehedințeană Cerneți și-a sărbătorit hramul cel mic, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu, Redactor știri Episcopia Severinului și Strehaiei.

Este cel de-al doilea hram al sfântului așezământ monahal, după Sfânta Treime. La slujba oficiată de un sobor de preoți, au venit să se închine și să se roage sfintei ocrotitoare credincioși din localitate și din Drobeta Turnu Severin.

Vechea vatră monahală de la Cerneți este așezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu Severin. Pentru că este o mănăstire de maici, cu prilejul târnosirii din 24 august 2008, Prea Sfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a rânduit pentru mănăstirea de aici și un al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana”, pomenită în fiecare an la 29 octombrie.

Mănăstirea a fost zidită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod și este cunoscută în istorie și ca așezământ episcopal, atestată ca așezare monahală de călugări, iar ca ultim monah viețuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837. Biserica fortificată are un turn clopotniță masiv și înalt, ziduri groase și ferestre de tragere înguste, permițând apărarea din interior.

Slujbele în biserica mănăstirii au fost oficiate o bună parte de timp de preotul paroh din satul Cerneți, iar din anul 1970 mănăstirea a fost trecută în patrimoniul muzeului „Porțile de Fier”, moment în care toate obiectele de cult au fost asimilate în depozitul muzeului, loc în care se pot vedea și astăzi. Alături de Gura Motrului, Topolnița, Valea cu Apă, mănăstirea Cerneți se numără printre metoacele închinate mănăstirilor Tismana și Bistrița.

Comentarii Facebook


Știri recente