Mănăstirea Căldărușani și-a serbat hramul de Adormirea Maicii Domnului pentru prima dată

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat joi la Mănăstirea ilfoveană Căldărușani Sfânta Liturghie cu ocazia celebrării hramului pentru prima dată de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În patrimoniul Mănăstirii Căldărușani se află de aproximativ 80 de ani „una dintre icoanele pe care noi credem că Maica Domnului le-a binecuvântat cu mulțime de daruri”, a spus ierarhul.

Această icoană este o copie din secolul al XIX-lea a icoanei „Lidianca” de la Mănăstirea Neamț.

Datorită „evlaviei credincioșilor față de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica mare a Mănăstirii Căldărușani”, Patriarhul Daniel a stabilit, în data de 16 noiembrie 2018, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului ca hram secundar al așezământului monahal.

În cadrul omiliei rostite joi, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a spus că Maica Domnului mijlocește pentru toți creștinii la Tronul Preasfintei Treimi.

„Maica Domnului este fierbinte rugătoare pentru toți cei din biserică, pentru slujitorii ei, întrucât este mama Mântuitorului Hristos, mai marele Arhiereu”.

Preasfinția Sa a realizat în cadrul predicii sale o paralelă între mutarea la ceruri a Maicii Domnului și așezarea miridei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu lângă Sfântul Agneț la Proscomidie.

„La Proscomidie când preotul pregătește jertfa cea nesângeroasă așază lângă Sfântul Agneț mirida Maicii Domnului rostind cuvintele psalmistului: Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită şi prea înfrumuseţată (Ps. 44:11)”.

De asemenea, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a evidențiat că pe Sfântul Disc, Maica Domnului „este semnul prezenței și rugăciunilor sale neadormite”.

Prin urmare, asemeni cuvintelor psalmistului David rostite de preot la Proscomidie „în această zi, Împărăteasa a fost așezată de-a dreapta Stăpânului în Împărăția Sa”.

De aceea, a menționat ierarhul, „Maica Domnului este zugrăvită în locul cel mai sfânt din Altar, deasupra sfintei mese unde se aduce jertfa cea fără de sânge”.

Datorită rugăciunilor numeroase pe care mamele le îndreaptă către Fecioara Maria, a specificat Preasfinția Sa, „Ea este ajutătoarea tuturor mamelor creștine care-și educă copiii în spiritul învățăturii preaiubitului ei Fiu”.

În finalul omiliei, Episcopul vicar Timotei a evidențiat evlavia poporului român către Maica Domnului care „la această sărbătoare se îndreaptă către bisericile și mănăstirile pe care o au ca ocrotitoare. Mii și zeci de mii de oameni se află în pelerinaj la mănăstirile cunoscute ale României”.

Mănăstirea Căldăruşani a fost ctitorită în 1638 de Matei Basarab (1632-1654).

Aşezământul monahal, condus pentru o vreme de Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, este una dintre marile mănăstiri cu viaţă de obşte din sudul ţării noastre.

Foto credit: Trinitas TV/ Radu Guță

Comentarii Facebook


Știri recente