Mănăstirea buzoiană Rătești va fi restaurată cu fonduri europene

Clădirea Muzeului eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a găzduit vineri, 22 noiembrie 2013, un eveniment special: a fost semnat contractul privind restaurarea și consolidarea Mănăstirii Rătești, important monument istoric, atestat documentar în secolul al XVII-lea, după cum ne-a menționat Domnul Dragoș Olteanu, Consilier mass-media și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, ierarhul locului, au participat: stareța mănăstirii, reprezentanți ai autorităților județene, precum și ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est. Cu această ocazie, chiriarhul de la Buzău a declarat: „Lucrările pe care le-a presupus redactarea proiectului au fost destul de complicate, având în vedere legislația românească și europeană, dar, în cele din urmă, după aproape trei ani, a rânduit Dumnezeu să se finalizeze scrierea proiectului ca atare, verificarea a ceea ce s-a scris în proiect la fața locului, prin reprezentanții de resort, și am ajuns în faza ca, acum, să fie semnat contractul de finanțare. Este un prilej de mare bucurie pentru noi, deoarece, din momentul în care contractul a fost semnat, îndată începe și organizarea de șantier, în vederea executării lucrărilor de restaurare și consolidare. Eu doresc să mulțumesc celor ce s-au implicat până acum – unii dintre ei nu sunt prezenți la acest eveniment -, adresând mulțumiri și persoanelor care au inițiat proiectul”.

La rândul său, Dra Luminița Mihailov, Directorul General al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, a subliniat că: „sursa fondurilor europene este și va fi, în continuare, foarte importantă pentru a putea salva și lăsa generațiilor următoare ceea ce a fost construit, cu o valoare deosebită, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Valoarea proiectului este de aproape 4.000.000 euro, iar, pe lângă restaurarea în sine a ansamblului arhitectonic din Rătești – adică mănăstirea și casele din jur – se vor face și lucrări de accesibilitate în zonă, avându-se în vedere atât asigurarea unor condiții bune pentru turiști, inclusiv locuri de parcare pentru autocare, centre de informare turistică, cât și o logistică modernă, prin care accesibilitatea să fie la nivel european”.

Reprezentanta beneficiarului de facto al proiectului, stavrofora Ghelasia Tănase, stareța Mănăstirii Rătești, a precizat: „Suntem un număr de 40 de viețuitoare, aproape 30 de maici au o vârstă înaintată. De aceea, obiectivul prezintă o mare importanță – așa cum a subliniat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian – și se vede cu ochiul liber că [așezământul monahal – n.n.] se află într-o stare avansată de degradare. A fost o mare bucurie să ajungem la momentul semnării contractului”.

Proiectul de restaurare și consolidare a Mănăstirii Rătești se va desfășura pe o perioadă de 20 de luni, lucrările urmând să fie realizate, în proporție de 98%, cu fonduri europene, restul de 2% fiind asigurat de Consiliul Județean Buzău.

Comentarii Facebook


Știri recente