Mănăstirea Buna Vestire din Bolintin şi-a sărbătorit ocrotitorul

La 9 noiembrie 2014, în Duminica a XXIV-a după Rusalii, creştinii ortodocşi l-au sărbătorit şi pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica Mănăstirii Buna Vestire din Bolintin, cu ocazia sărbătoririi celui de-al doilea hram al mănăstirii, potrivit episcopiagiurgiului.ro.

Sutele de credincioşi prezenţi s-au putut închina la părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, păstrate în biserica mănăstirii şi la o icoană a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în care sunt încadrate părticele din moaştele sfântului domnitor. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Oancea Cătălin Virgil, pe seama bisericii Mănăstirii Buna Vestire.

La eveniment a fost prezentă şi o delagaţie de la Chilia ,,Sfântul Gheorghe” – Kapsala din Sfântul Munte Athos, condusă de părintele stareţ Petroniu Cobzaru.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie a vorbit despre viaţa aleasă a Sfântului Ierarh Nectarie al Pentapolei, care a trăit ca un înger în trup, iubind neîncetata rugăciune, tăcerea, smerenia, postul şi milostenia. Acest mare trăitor al secolului XX, a spus Chiriarhul, a fost unul dintre cei mai mari teologi ai Ortodoxiei, cu un nivel de pregătire academică de excepţie şi cu o râvnă sfântă pentru propovăduire credinţei celei adevărate, prin fapte şi trăire încă din tinereţe. A tras pe mulţi la Hristos, revărsând în jurul lui pacea, bucuria şi lumina cea necreată a Duhului Sfânt, prin care mângâia şi odihnea pe toţi cei care veneau la chilia lui.

La final, Preasfinţia Sa a oferit părintelui Ierom. Petroniu Cobzaru, stareţul Chiliei „Sfântul Gheorghe” – Kapsala din Sfântul Munte Athos, lucrarea „Fericiţi cei prigoniţi – martiri ai temniţelor româneşti”, mulţumindu-i totodată, pentru prezenţa în Episcopia Giurgiului.

În continuare, ierarhul a oferit bisericii Mănăstirii Buna Vestire o icoană a Sfinţilor Martiri Brâncoveni iar părintelui stareţ Protos. Mina Străinu, i-a oferit un Liturghier, un Molitfelnic şi cartea „Viaţa şi faptele Domnului Ţării Româneşti – Constantin Vodă Brâncoveanu”, scrisă de Pr. Acad. Niculae M. Popescu. Credincioşii prezenţi la eveniment au primit iconiţe cu chipul Sf. Nectarie de Eghina, luând parte şi la agapa frăţească oferită de obştea mănăstirii cu prilejul hramului.

Menţionată între vechile aşezări ridicate prin osteneala unor îmbunătăţiţi ai vieţii duhovniceşti, Mănăstirea Buna Vestire de la Bolintin face parte din salba minunată de vetre ale Ortodoxiei româneşti, care, prin rostul lor de veacuri, şi-au înscris numele pe coordonatele ce prospectau destinul măreţ al neamului pe glia moştenită şi păstrată cu sfinţenie în nesfârşite generaţii. Rădăcinile aşezării merg adânc în istorie, secolul al XIV-lea fiind considerat ca început al existenţei vechii vetre monahale, anul acesta împlinindu-se 581 de ani de atestare documentară.

Comentarii Facebook


Știri recente