Mănăstirea Bogdana are un nou stareț

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul l-a hirotesit duminică pe Arhimandritul Irineu Lichi în demnitatea de stareț al Mănăstirii Bogdana.

Slujba de hirotesie a fost oficiată după vecernia de duminică seara în biserica nouă a așezământului monahal. La slujbă au participat mai mulți credincioși, fii duhovnicești ai starețului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

După ce l-a hirotesit pe noul stareț, Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei a ținut un cuvânt în care a explicat ce înseamnă slujirea în această demnitate.

„Nu e doar o demnitate, o recunoaștere a muncii de până acum și o onoare deosebită pentru părintele Irineu. Este o slujire, o ascultare, o responsabilitate pe măsura importanței locului și ținând cont de grelele vremi pentru Biserică și pentru monahism, în zilele noastre”.

Ierarhul a îndemnat noul stareț să ia pilda înaintașilor lui, să le prețuiască osteneala și să îi pomenească.

În biserica de piatră a Mănăstirii Bogdana, construită după anul 1359 pe locul unei vechi biserici de lemn, se află cinstitele moaște al Sfinților Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi.

Mănăstirea este prima necropolă a Moldovei și adăpostește în naos mormintele membrilor Familiei Mușatine, precum Bogdan I, întemeietorul Moldovei, Petru II (Mușat), Roman I și Ștefan I.

Așezată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, biserica mănăstirii, veche reședință episcopală, aniversează în luna decembrie, de ziua hramului, 30 de ani de la redeschidere.

În anul 1992, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de la acea vreme, l-a numit stareț pe Arhim. Tudor Pavlo, iar în anul 1996, pe Arhim. Iustin Dragomir, ctitor al Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie” și al Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Rădăuţi.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente