Măn. Dragomirna: Simpozion despre Sf. Paisie de la Neamț și Anastasie Crimca, ctitorul primului spital public din Moldova

Luni a avut loc la Mănăstirea Dragomirna sesiunea de comunicări științifice din cadrul Simpozionului Internațional „Moștenirea paisiană în spiritualitatea, arta și cultura contemporană. Anastasie Crimca, ctitor al primului spital din Moldova, la Suceava”.

Evenimentul a fost dedicat personalităților care au marcat istoria Mănăstirii Dragomirna: Sf. Cuv. Paisie de la Neamț, starețul așezământului între 1763 și 1775, și Mitropolitul Anastasie Crimca, ctitorul mănăstirii.

Sesiunea de comunicări a debutat cu un scurt moment de rugăciune la care a luat parte Grupul Psaltic „Crinii Țarinii” al așezământului monahal, urmat de mesajul de bun venit al Stavroforei Maria Magdalena Gherghina, Stareța Mănăstirii Dragomirna.

Au prezentat lucrări experți din domeniul teologiei, istoriei, filologiei, sesiunea fiind moderată de Arhid. Vasile Demciuc, consilier al eparhiei Sucevei și Rădăuților și lector la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

În comunicarea sa, „Mănăstirea Dragomirna de la Anastasie Crimca la Sfântul Paisie de la Neamț, ctitori de cultură ortodoxă și filantropie în Țara Moldovei”, Arhid. Vasile Demciuc a amintit că Anastasie Crimca a fondat la Suceava primul spital public din Moldova.

Mai înainte, în 1619, mitropolitul construise și bolnița de la Mănăstirea Dragomirna, pentru nevoile obștii, situată lângă biserica din cimitir, primul sfânt locaș al mănăstirii.

Carte dedicată Mitropolitului Anastasie Crimca, ierarhul care a construit primul spital public din Moldova, la Suceava. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Participând online, conf. univ. dr. Constantin Kornarakis, profesor la Facultatea de Teologie din Atena, a vorbit despre „Tezaurul tradiției filocalice ca temelie a renașterii omului contemporan”.

În continuare, conf. univ. dr. Marina Vraciu, de la Catedra de Slavistică a Universității „Al.I. Cuza” din Iași, a prezentat studiul „Un pelerin rus: Serghei Cetverikov, autorul primei monografii moderne consacrate Cuviosului Paisie Velicicovschi”.

Monahia Alexandra Crețu, din obștea Dragomirnei, a susținut prelegerea „Sfântul Paisie – Marele stareț al Răsăritului Ortodox”, subliniind rolul cuviosului „și pentru alte neamuri (ucraineni, sârbi, bulgari, ruși, greci), care, sub povățuirea sfântului, au putut trăi palpabil unirea în duh”.

Comunicările Simpozionului Internațional „Moștenirea paisiană în spiritualitatea, arta și cultura contemporană. Anastasie Crimca, ctitor al primului spital din Moldova, la Suceava” s-au desfășurat luni, 9 mai 2022, la Mănăstirea Dragomirna. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Sesiunea de comunicări a continuat cu discursul domnului prof. dr. Serghei Șumilov, director al Institutului Internaţional al Patrimoniului „Athos” și colaborator onorific al culturii din Ucraina, care a prezentat „Informații noi din arhive despre petrecerea Sfântului Paisie Velicicovschi în Chilia cu hramul Sfântul Constantin din Muntele Athos”.

„Aceste sfinte locuri se află în prezent în stare de uitare și necesită realizarea de cercetări ulterioare, în primul rând arheologice, de reconstrucție și recondiționare”, a precizat prof. dr. Serghei Șumilov.

Prof. univ. dr. Leonte Ivanov, de la Catedra de Slavistică a Universității „Al.I. Cuza” din Iași a vorbit despre Starețul Paisie Velicicovschi în însemnările de călătorie ale unui călugăr ieșean, tipărite la Moscova și puțin cunoscute în România: „Poveste despre peregrinarea și călătoria prin Rusia, Moldova, Turcia și Pământul Sfânt”.

Pr. Mihai Cobziuc, director al Departamentului Minorități al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a avut prezentarea „Reverberațiile luminii în viața și opera Sfântului Paisie Velicicovschi”, iar Părintele Profesor Viorel Laiu, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” din Târgu Neamţ, a explicat, participând online, aspecte din lucrarea Sfântul Paisie și activitatea de traducere a operelor patristice la Mănăstirea Neamț.

Fotografia de final a Simpozionului Internațional „Moștenirea paisiană în spiritualitatea, arta și cultura contemporană. Anastasie Crimca, ctitor al primului spital din Moldova, la Suceava” desfășurat luni, 9 mai 2022, la Mănăstirea Dragomirna. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Lucrările prezentate vor fi publicate în volum la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Întrunirea s-a încheiat cu lansarea publicației „Cimitirul Mănăstirii Dragomirna – la patru secole de existență”, publicată de obștea Mănăstirii Dragomirna la aceeași editură a eparhiei.

Sesiunea de comunicări a fost urmată de o vizită ghidată în Cetatea Dragomirnei, intitulată „Pe urmele Sfântului Paisie”.


Sesiunea de comunicări de luni a fost precedată duminică, de sărbătoarea Sf. Ioan Teologul, de resfințirea bisericii din cimitir cu hramul „Dreptul Enoh, Sf. Ilie și Sf. Ioan Teologul”, ctitorie a Mitropolitului Anastasie Crimca. Resfințirea a marcat 420 de ani de la întemeierea mănăstirii și 250 de ani de la așezarea, de către Sf. Paisie de la Neamț, a actualului iconostas în acest sfânt lăcaș.

Cartea dedicată cimitirului mănăstirii și primei biserici a obștii a fost lansată luni, 9 mai 2022. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Simpozionul a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Primăria Comunei Mitocu Dragomirnei, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava și Mănăstirea Dragomirna.

Evenimentul s-a încadrat în contextul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și al Anului comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț în Patriarhia Română. Totodată, simpozionul a făcut parte din seria de manifestări Anul Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente