Mamele cu activităţi notabile în plan eclesial vor fi evidenţiate de Biserica Ortodoxă a Finlandei

Mamele ortodoxe care au susţinut lucrarea eclesială prin diferite activităţi vor fi evidenţiate de Biserica Ortodoxă a Finlandei duminică, 25 martie, notează site-ul oficial al Bisericii citat de Orthodox Christianity. Ceremonia de acordare a distincţiilor va avea loc în Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Helsinki, după Liturghie.

La solicitarea Primatului Bisericii Finlandei, Înaltpreasfinţitul Părinte Leo, fiecare parohie va nominaliza persoanele care se vor învrednici să primească această distincţie. Lista va fi înaintată Cancelariei Arhiepiscopale până în data de 19 februarie.

Încă din anul 1994, Biserica Ortodoxă a Finlandei recunoaşte anual meritele mamelor care s-au remarcat în lucrarea misionară a Bisericii prin acordarea distincţiei „Ordinul Sfântului Miel – gradul I”. Acest ordin a fost înfiinţat în anul 1935 şi este acordat persoanelor cu activităţi notabile în latura eclesială.

Recent, în Biserica Ortodoxă a Finlandei au avut loc mai multe schimbări ca urmare a deciziilor Sfântului Sinod din 27 noiembrie 2017. Astfel, tronul arhiepiscopal de la Kupio a fost mutat în capitala Helsinki, iar titulatura primatului a fost schimbată în Arhiepiscop de Helsinki şi a toată Finlanda.

De asemenea, Eparhia de Karelia îşi va schimba denumirea, iar ierarhul care va fi ales în anul 2018 pentru a conduce eparhia va purta titulatura de Mitropolit de Kupio şi Karelia.


Biserica Finlandei este o biserică ortodoxă autonomă, al cărei primat este confirmat de Patriarhia de Constantinopol. Este a doua biserică oficială a Finlandei, alături de Biserica Evanghelică Luterană a Finlandei.

Foto credit: Public domain

Comentarii Facebook


Știri recente