„Mai întâi”, împărăția lui Dumnezeu. Mântuitorul înțelege și preocupările noastre secundare, spune PS Varlaam

Predica rostită duminică de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a concentrat pe discernământul creștinului. Episcopul vicar patriarhal a slujit la altarul exterior de pe Dealul Patriarhiei.

Evanghelia de astăzi ne arată că noi, oamenii, care suntem deodată trup și suflet și care suntem chemați la viață veșnică în împărăția cea netrecătoare a lui Dumnezeu, trebuie să ne preocupăm cu precădere de sufletul nostru care este nemuritor, iar de cele necesare vieții să ne preocupăm cu înțelepciune, cu discernământ”.

„Să nu lăsăm ca aceste griji pentru viața de fiecare zi să copleșească preocuparea noastră pentru suflet. Pentru că dacă trupul are nevoie de hrană, de apă și de îmbrăcăminte, și este trecător, cu atât mai mult trebuie să ne îngrijim de hrana cea duhovnicească, de apa cea vie și de îmbrăcămintea luminoasă a harului Duhului Sfânt pentru sufletul nostru care este netrecător, este veșnic”, a subliniat ierarhul.

Evanghelia nu îndeamnă la pasivitate sau lene

„Unii au spus că această Evanghelie ne îndeamnă la pasivitate sau chiar la lene. Nu este adevărat. Întreaga Scriptură este un îndemn la activitate, la grijă față de trup și suflet, însă, întotdeauna este subliniată prioritatea sufletului, a vieții duhovnicești”, a spus PS Varlaam.

Episcopul vicar patriarhal a amintit că Mântuitorul a lucrat în casa Dreptului Iosif care era tâmplar, iar Sf. Pavel confecționa corturi pe care le vindea și își asigura cele necesare traiului.

El înțelege și preocupările noastre secundare

Preasfinția Sa a explicat că discernământul creștinului este dobândit prin înțelepciune, prin rugăciune, prin citirea Sfintelor Scripturi și a scrierilor părinților duhovnicești. Și astfel, luminat fiind de harul Duhului Sfânt, creștinul are această capacitate de a alege între ceea ce este prioritar și secundar.

„Lumina lăuntrică este cheia, instrumentul care ne ajută să discernem între ceea ce este esențial și secundar, între ce este veșnic și ce este trecător”, a precizat PS Varlaam Ploieșteanul.

„Adică să căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, cu convingerea că Dumnezeu, în pronia Sa, va avea grijă de tot ceea ce ne trebuiește”.

„Faptul că Mântuitorul folosește expresia «căutați mai întâi Împărăția cerurilor», ne arată că El înțelege și preocupările din rândul al doilea. Acelea de a ne procura hrană, apă și îmbrăcăminte care sunt necesare trupului în viața de zi cu zi”.

„Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne dea această virtute a discernământului ca să avem puterea de a alege binele și a fugi de rău”, a spus la final Episcopul vicar patriarhal.

Urmărește predica integral:


Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente