Lumina isihastă în arta sacră este tema noii conferințe naționale a Comisiei de Pictură Bisericească

A noua ediție a Conferinței Naționale anuale a Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române se desfășoară în perioada 14-15 noiembrie în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei din Capitală. Tema ediției din acest an este „Lumina isihastă în arta bisericească. Slava lui Hristos pe Muntele Tabor și aureola sfinților”.

Astfel, comunicările științifice și dezbaterile vor fi structurate în jurul tematicii Anului omagial și comemorativ 2022 în Patriarhia Română.

Evenimentul reunește pictori bisericești, restauratori, sculptori, vitraliști, arhitecți, istorici de artă și alți specialiști în domeniul artei sacre.

Program

14 noiembrie

  • Secțiunea Pictură bisericească: „Tradiție și înnoire în pictura bisericească”

15 noiembrie

  • Secțiunea Restaurare: „Restaurarea patrimoniului religios: dezbateri, norme, dimensiune liturgică”;
  • Secțiunea Arhitectură: „Lăcașul de cult ortodox – loc al întâlnirii dintre teologie și artă”.

„Ediția din acest an își propune să răspundă dintr-o perspectivă interdisciplinară (istorică, teologică şi artistică) unor necesități resimțite în domeniul picturii și restaurării bisericești și, totodată, să pună în evidență importanța funcției liturgico-dogmatice a patrimoniului religios prin punerea în discuție a unor reguli practice și principii de bază necesare în domeniul artelor bisericești și al restaurării”, transmit organizatorii.

Abordarea interdisciplinară „reprezintă un bun prilej de expunere și dezbatere a problemelor întâmpinate de specialiști în demersul de înțelegere, îmbogățire și conservare a patrimoniului național bisericesc, precum și de promovare a acestuia în societatea contemporană”, adaugă reprezentanții Comisiei de Pictură Bisericească.

Conferința din acest an se constituie într-o continuare a demersurilor făcute prin ediția din 2021, care a pus bazele realizării Îndrumătorului iconografic pentru pictorii bisericești și pentru slujitorii sfintelor altare și a Normativului pentru restaurarea patrimoniului bisericesc aflat în cult, aflate pe agenda de lucru a Comisiei de Pictură Bisericească.

Manifestarea este organizată de Patriarhia Română, prin intermediul Sectorului Cultură, Pictură și Restaurare. Partenerii sunt Secretariatul de Stat pentru Culte, Centrul de Presă Basilica, Centrul Social Cultural Sfântul Apostol Andrei al Administrației Patriarhale și Centrul de Conferințe al Palatului Patriarhiei.

Anul 2022 a fost declarat de Patriarhia Română Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Foto credit: Comisia de Pictură Bisericească

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente