Lucrările avansează la prima biserică ortodoxă construită după o sută de ani la Moravița

Progresul șantierului de la Moravița, județul Timiș, unde se construiește prima biserică ortodoxă după mai bine de o sută de ani, este rapid. Dar, pentru a păstra ritmul lucrărilor, mai este nevoie de sprijin.

Părintele Pavel Jijița a fost numit paroh la 23 de ani. Când a ajuns în localitate, a găsit o casă parohială în ruină, o casă de rugăciune în care se oficiau – și încă se oficiază – slujbe ortodoxe, și un șantier pentru o nouă biserică, început de fostul paroh, Părintele Sabin Nicoli.

În plină pandemie, comunitatea locală s-a mobilizat și a reușit renovarea casei parohiale (a trebuit să fie refăcută în mare parte de la zero), conservarea șantierului bisericii și identificarea de fonduri pentru continuarea lucrărilor la sfântul lăcaș.

Mitropolitul Ioan al Banatului a vizitat la începutul lunii februarie șantierul bisericii ortodoxe a Parohiei Moravița. Foto: Parohia Ortodoxă Moravița-Dejan

Odată primite fondurile de la Consiliul Local și Secretariatul de Stat pentru Culte, în primele șase luni ale acestui an, șantierul a progresat până la aproximativ trei sferturi din construcția la roșu.

Primarul Răzvan Brăzdău (foto deschidere articol) s-a implicat personal și instituțional, oferind la nevoie utilajele primăriei pentru șantierul bisericii, dar și ajutând la rezolvarea diverselor nevoi.

Totuși, efectele pandemiei se fac simțite: în prețurile materialelor de construcții. Materialele au fost evaluate la începutul pandemiei, dar acum prețurile sunt mult mai mari. Fondurile primite de la București au fost imediat înghițite numai de materiale.

Stadiul lucrărilor în martie 2022. Foto: Parohia Ortodoxă Moravița-Dejan

Mai este nevoie de cărămidă, lemn pentru acoperiș, fier pentru centuri și armătură și bani pentru manoperă, care este și ea destul de scumpă.

Oamenii din localitate au făcut colectă pentru a le oferi cazare și masă constructorilor și ajută cum pot. De exemplu, s-au mobilizat și au urcat cărămida la nivelul superior al bisericii, pentru a le fi mai ușor constructorilor.

„În același timp trebuie să reparăm capela unde slujim și bisericuța filiei de la Dejan”, povestește Parohul Pavel Jijița. Capela în care se slujește în prezent la Moravița are nevoie de lucrări importante de reconsolidare, urmând să devină prima capela mortuară a comunei după ce este gata biserica.

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt la filia din Dejan. Foto: Parohia Ortodoxă Moravița-Dejan

La Dejan s-a reușit realizarea icoanelor în litografie pentru iconostas, dar mai este nevoie de curent electric trifazic.

„Pe toate le-am luat aproape de la zero și orice ban primim îl investim în șantierul bisericii, de dragul de a nu opri lucrările”, mai spune parohul, care ține permanent legătură cu arhitectul Elena Laszlo, cu inginerul de structură Gherasim Mișca și cu Părintele Consilier Timotei Anișorac de la Sectorul Patrimoniu al eparhiei. „Doar așa am reușit să facem lucrarea bună, sfătuindu-ne.”

Părintele Pavel Jijița îi este recunoscător Mitropolitului Ioan, care a sprijinit efortul de construcție prin implicare directă, mijlocind pentru relația cu autoritățile.

Stadiul lucrărilor în ultima săptămână din martie. Foto: Parohia Ortodoxă Moravița-Dejan

Vechea biserică ortodoxă din Moravița a fost demolată de puterile care au ocupat zona înainte de Marea Unire.

Donează

Parohia Ortodoxă Română Moravița
RO59RZBR0000060021545650
PayPal: parohiamoravita
Facebook: Parohia Ortodoxă Moravița-Dejan

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Parohia Ortodoxă Moravița-Dejan

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

9 mai: Ziua Europei

Dedicată unității europene, Ziua Europei este sărbătorită anual în data de 9 mai. Celebrarea acestei zile amintește de evenimentele din 9 mai 1950, când ministrul francez de externe Robert Schuman a propus crearea unei structuri…