Lucrări pentru protejarea Mănăstirii Voroneţ

La Mănăstirea Voroneţ se lucrează la restaurarea şi consolidarea zidului care înconjoară biserica aşezământul monahal supranumit „Capela Sixtină a Estului”. Se are în vedere protejarea lăcaşului de cult inclus în patrimoniul UNESCO.

Lucrările au început în latura nordică prin consolidarea terenului cu piloţi foraţi la adâncimi de până la şase metri.

„Se dărâmă ceea ce nu se poate restaura şi se rezideşte. În anul 2020 se va continua pe latura de est şi ulterior pe latura de vest. În partea nordică zidul a cedat, astfel că a devenit pericol public”, a explicat Mircea Gheorghe Leţiu, directorul firmei care se ocupă de proiect.


Prefectura Suceava a oferit o diplomă de excelență primei starețe de după 1989 a Mănăstirii Voroneț


Demersurile pentru reconsolidarea zidului au început în urmă cu doi ani la iniţiativa stavroforei Irina Pântescu şi prin implicarea stavroforei Gabriela Platon, actuala stareţă a mănăstirii.

„Acesta este al patrulea zid care se construieşte pentru a asigura spaţiul de protecţie (…) pentru marea frescă a Judecăţii de Apoi de pe faţada de vest”, a declarat stavrofora Gabriela Platon pentru Doxologia.

Mănăstirea Voroneţ datează din anul 1488. Ctitorie a Sfântului Ştefan cel Mare, aşezământul monahal a fost construit în 3 luni și 3 săptămâni.

Foto credit: Wikipedia

Comentarii Facebook


Știri recente