Lucrări la radierul casetat al Catedralei Mântuirii Neamului

Pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, echipele de muncitori lucrează la montarea cofrajelor pentru turnarea pereților radierului casetat. Nivelul lucrărilor s-a înălțat, astfel că au fost montate și punți de lucru din lemn.

Inginerul Vlad Roman, manager de proiect de la firma constructoare, a explicat că aceste punți de lucru care au aspectul unor capace de lemn așezate deasupra casetelor radierului au o funcționalitate dublă.

‘Pentru realizarea părții superioare a radierului trebuia să introducem aceste cofraje pierdute. Le-am executat în avans și le-am montat pentru ca să putem să lucrăm și să circulăm printre grinzi. În principiu, când se scoate acest cofrag pierdut, montat provizoriu, noi așezăm cofrajele metalice pentru pereții de grinzi, iar după decofrarea acestor pereți de grinzi se introduce și se finalizează acest cofrag pierdut pentru realizarea radierului superior’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” inginerul.

Cofrajele pereților grinzilor nu sunt realizate din lemn, ci sunt metalice și prefabricate. Lângă șantier aceste cofraje au fost montate, iar cu ajutorul macaralelor au fost așezate în interiorul casetelor grinzilor, pentru a se turna pereții acestor casete. După întărirea betonului, cofragul metalic este ridicat și montat în altă casetă, astfel ca lucrările de betonare să se desfășoare aproape neîntrerupt. Cofragul de lemn care se așază ca un capac pe casetele radierului are un dublu rol. El asigură o punte de lucru sigură pentru muncitori, iar la final, când se toarnă placa superioară a radierului, el va funcționa ca un cofrag de susținere a acesteia până se va întări.

‘Aceste punți de lucru sunt făcute de echipele de dulgheri în două locuri lângă șantier, și se numesc și cofraje pierdute, pentru că vor rămâne în aceste cutii închise ale radierului. S-a ales această soluție pentru că un cofrag de fier care s-ar fi pierdut sub placa superioară de beton ar fi fost o risipă de bani’, a spus inginerul Roman Vlad.

Pe suprafața șantierului lucrează în schimb de zi în jur de 250 de muncitori, iar în schimb de noapte, o echipă de 50 de muncitori, care lucrează la montări și ajustări de armătură, suduri, în general lucrări care nu se văd, dar sunt foarte importante.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului pot fi sprijinite la orice parohie sau mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române sau la următoarele conturi: cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109, sucursala sector 4, București; cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 sucursala sector 4, București; cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 sucursala sector 4, București. Pentru mai multe informații poate fi accesat site-ul http:// www.catedralaneamului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente