Lucrări la Catedrala Episcopala Sf. Apostoli Petru și Pavel din Melbourne, Australia

În cursul lunii august 2012 au început lucrările de înnoire a acoperisului la intregul complex bisericesc de la catedrala episcopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Melbourne, Australia.

Sub indrumarea si supravegherea Preasfintitului Parinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande , consiliul parohial avand aprobarea adunarii generale parohiale, inca din anul 2010 a depus eforturi deosebite pentru a obtine aprobarile necesare din partea Monumentelor Istorice si a Consiliului orasului Melbourne, dupa care a incheiat contractul de lucru cu firma JK&DJ MURDANE din Victoria, Au. Cheltuielile pentru aceasta lucrare importanta depasesc suma de 400,000.00 AUD. Toti cei care doresc sa ajute cu donatii sunt rugati sa contacteze membrii consiliului parohial.

Istoricul bisericii

Biserica Catolica Apostolica din Australia cu centrul ierarhic la Londra a cumparat in anul 1864 terenul in suprafata de 1450 m2, la adresa din 61-63 Queensberry Str., Carlton, Melbourne, Australia.

Biserica si casa au fost construite intre anii 1865-1867, din piatra albastra. Din anul 1950, cand a decedat ultimul preot catolic apostolic si pana in anul 1978, intregul asezamant a fost folosit de Biserica Anglicana, platind chirie. In perioada anilor 1970-1978 parohia romaneasca a inchiriat si a slujit alternativ in acelasi locas de cult dupa programul liturgic al anglicanilor. Din aprilie 1978, parohia romaneasca a preluat ansamblul bisericesc cu plata unei chirii. Dandu-se asigurarile din partea proprietarilor ca biserica inchiriata de romani va fi vanduta acestora, la 11 mai 1980, Preasfintitul Dr. Antonie Plamadeala, Episcopul Buzaului a slujit Sfanta Liturghie si a sfintit biserica. Dupa negocieri cu fostii proprietari, din noiembrie 1980, Biserica Ortodoxa Romana din Melbourne a devenit proprietara pentru suma de 50.000 de dolari. Pentru aceasta preotul si consiliul parohial au cerut binecuvantarea si sprijinul Patriarhiei Romane. Prin rezolutia nr. 11540 din 17 septembrie 1980, Patriarhul Justin al Bisericii Ortodoxe Romane, raspunde cererii cu nr. 85 din 23 august 1980, inaintate de catre preotul Dumitru Gaina si acorda binecuvantarea pentru ca proprietatea sa fie cumparata. Cu acest prilej Patriarhia Romana „acorda un ajutor in suma de 5000 (cinci mii) dolari ” in vederea cumpararii acestei proprietati pentru comunitatea romaneasca din Melbourne.

Comentarii Facebook


Știri recente