Lucrări de înfrumusețare la paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București

O echipă de 25 de restauratori scoate la lumină vechea pictură a Bisericii „Sfânta Ecaterina”, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Acum se lucrează la pictura din zona Altarului, la catapeteasma monumentală și la mobilierul bisericesc încărcat de ani, dar este prevăzut ca întreaga biserică să revină la frumusețea cea dintâi și să fie un monument demn de frumoasa și îndelungata istorie care îi stă drept mărturie, știindu-se că biserica este înrudită duhovnicește cu Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” din Sinai.

Biserica „Sfânta Ecaterina” din București stă la limita dintre timpurile moderne ale țării noastre și tradiția bizantină, fiind o dovadă a continuității, dar și a înnoirii creatoare a artei bisericești românești. Pictura bisericească murală, arhitectura clasică, elementele decorative, stucaturile îi asigură eleganța și frumusețea. Pentru a fi puse în evidență, acestea sunt acum restaurate de o echipă formată din 25 de specialiști.

Despre aceste lucrări specifice a vorbit Diana Barbu, secretar tehnic la Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române: „Din anul 2013 au fost reluate lucrările de consolidare și restaurare exterioară a structurii de rezistență, a elementelor de arhitectură (acoperiș, soclu, zidărie, pardoseală, sistem de încălzire și electric, tencuieli decorative) și acoperiș la Biserica „Sfânta Ecaterina”. Tot în același an, chiar în ziua hramului Sfintei Mucenițe, cu aprobarea și sub supravegherea Comisiei de pictură bisericească s-a deschis șantierul de restaurare a picturii murale, a catapetesmei și a mo-bilierului de lemn. Lucrările de conservare-restaurare a picturii murale s-au executat cu candidați la examenul de autorizare ca restaurator pictură murală, sub coordonarea profesoarei Adina Rogojan Mihaiu”.

Restaurarea catapetesmei și a mobilierului de lemn (tetrapoade, scaun arhieresc) se desfășoară sub coordonarea restauratorului pictură pe lemn Diana Barbu. Membrii Comisei de pictură bisericească au vizionat săptămânal șantierele de restaurare a picturii murale și a catapetesmei, efectuându-se constant recepții parțiale, la care au fost invitați și alți specialiști autorizați. „Biserica „Sfânta Ecaterina”, monument istoric, este unul dintre cele mai reprezentative monumente de secol XIX din Capitală. Pictura murală în tehnica ulei a fost acoperită în timp de numeroase repictări. Cu această ocazie s-a scos la suprafață, deși procesul a fost extrem de complex și dificil, pictura originală executată de Constantin Lecca (1807-1887) și Mișu Popp (1827-1892), care se păstrează în proporție de 90%. Din modul de repartizare și execuție al compozițiilor și al portretelor se poate recunoaște cu ușurință în proporție foarte mare mâna pictorului Mișu Popp din Brașov, primul reprezentant al academismului la noi în țară. În urma intervențiilor de restaurare la catapeteasmă, deși inițial s-a crezut că pictura a fost realizată la Muntele Sinai, s-a constatat că și aceasta este realizată tot de Mișu Popp într-o manieră de excepție”, a explicat restauratorul Diana Barbu. Lucrările la biserică sunt programate să fie finalizate în toamna acestui an.

Comentarii Facebook


Știri recente