VIDEO: Priveghere și procesiune cu Icoana Maicii Domnului Prodromița la Paraclisul CMN

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat joi seara slujba privegherii spre sărbătoarea cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN).

În predica rostită după slujba Vecerniei cu Litie, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a numit-o pe Maica Domnului „Un Munte de curăție”.

Ierarhul a făcut referire la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos unde se află originalul icoanei trecute în calendar la ziua de 12 iulie. Totodată, Preasfinția Sa a amintit că la aceeași dată este serbat în Biserica Ortodoxă unul dintre cei mai iubiți cuvioși athoniți: Sfântul Paisie Aghioritul.

Despre Fecioara Maria, ierarhul a spus că este mai sfântă decât toți sfinții și i se cuvine preacinstire pentru că a născut pe Fiul lui Dumnezeu.

Pe credincioșii prezenți la slujbă, părintele episcop i-a îndemnat să fie mai sensibili la semenii lor, în special la cei căzuți în diferite patimi.

„Să ne străduim să fim îngerul deșteptător și rugător pentru fiecare om aflat în necaz în suferință și în singurătate pentru că astfel a făcut Fecioara Maria cât a fost pe pământ și astfel face și din ceruri”.

Preasfinția Sa a apreciat prezența numeroasă la slujba oficiată joi seară și a spus că „hramul este un prilej să ne închinăm lui Dumnezeu, să-i mulțumim pentru tot ce ne-a dat”.

Remarcând prezența a numeroși credincioși în port popular veniți din Maramureș, Episcopul vicar patriarhal a reiterat faptul că Paraclisul CMN pare un adevărat sat românesc în mijlocul Capitalei.

Programul liturgic a continuat cu slujba Utreniei. După citirea celor șase psalmi, Icoana Maicii Domnului Prodromița a fost purtată în procesiune în jurul lăcașului de cult.

Icoana Maicii Domnului – Prodromița de la Paraclisul CMN este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos. A fost realiză în 2011 în Grecia și sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în luna octombrie a aceluiași an.

Hramul de vară al Paraclisului CMN va continua vineri dimineață cu slujba Sfintei Liturghii.

Vezi și:

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente