Liturghie arhierească și parastas pentru eroii revoluţionari la Cluj

Credincioșii parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena” din Cluj-Napoca s-au bucurat, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, de prezenţă arhierească, după cum informează radiorenasterea.ro

Mitropolitul Clujului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica situată pe strada Moţilor, alături de un sobor de preoţi și diaconi. Părintele Mitropolit a vorbit în cadrul cuvântului de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică de astăzi, despre idealuri, spunând că, de cele mai multe ori, cele legate de promisiunea omenească sunt falimentare, însă cele legate de promisiunea lui Dumnezeu întotdeauna se împlinesc.

„În lumea în care trăim sunt idealuri și idealuri. De multe ori ne facem idealuri legate de o promisiune omenească, însă acest ideal este falimentar. Idealul legat de promisiunea lui Dumnezeu totdeauna se împlinește. Cel legat de întruparea lui Hristos s-a împlinit și se va împlini și idealul legat de a doua Lui venire”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

După slujbă, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a fost prezent în Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii, unde a avut loc un ceremonial militar –religios cu prilejul comemorării a 25 de ani de la revoluţia din decembrie 1989. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat la mormintele eroilor revoluţionari o slujbă de parastas, moment la care au luat parte cadre militare, autorităţi locale și judeţene, precum și un grup de revoluţionari clujeni, care au organizat și un marș comemorativ al revoluţiei din decembrie 1989, prin centrul Clujului, pentru a onora, spun ei, memoria celor care nu au mai apucat Crăciunul acelui an.

Marșul a început în zona fostului Hotel Astoria, locul unde armata a încercat să împiedice coloana formată din miile de muncitori de pe platforma CUG să ajungă în centrul orașului. Aici au fost depuse coroane de flori și au fost aprinse lumânări în amintirea celor uciși în urmă cu 25 de ani. Marșul a continuat până în Piaţa Unirii, în zona monumentului „Stâlpii împușcaţi”, ridicat în onoarea revoluţionarilor clujeni. După o depunere de coroane de flori, revoluţionarii au pornit spre Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii, unde a avut loc o ceremonie religioasă.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a afirmat la finalul slujbei de parastas, că datoria noastră a tuturor este să fim recunoscători faţă de jertfa martirilor.

„În ziua aceasta importantă, când îi pomenim pe eroii martiri la 25 de ani de la căderea comunismului, am venit să ne manifestăm recunoștinţa faţă de jertfa lor supremă. Zice Domnul nostru Iisus Hristos: «Mai mare dragoste decât aceasta nu poate avea cineva decât să-și dea viaţa pentru semenii săi». Ori, ei și-au dat viaţa pentru noi, cu nădejdea că libertatea va domni pentru totdeauna în România și că va fi mult, mult mai bine”, a spus Mitropolitul Clujului.

Comentarii Facebook


Știri recente