Liturghie Arhierească la Parohia Suceava I

Astazi, IPS Parinte Pimen , Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a poposit in mijlocul credinciosilor din Parohia Suceava I care l-au intampinat cu flori, paine si sare.Apoi, impreuna cu soborul de preoti si diaconi, a savarsit Sf Liturghie in incinta sf. biserici care a devenit neincapatoare pentru multimea credinciosilor participanti.

Raspunsurile liturgice au fost date de corul psaltic Sf Ioan cel Nou.Serviciul religios s-a incheiat cu un parastas in memoria ctitorilor bisericii si a preotilor care au slujit aici.

Ziua de bucurie a fost incheiata cu o agapa crestina, oferita de comitetul parohial, atat pentru localnici cat si pentru inchinatorii veniti din alta parte.Biserica Sf Inviere din Parohia Suceava –aflata in centrul orasului- este o ctitorie domneasca, din zid, ridicata in locul altor trei biserici in anul1550 si sfintita la 15 ianuarie 1551.

Ctitorul sau este insasi Doamna Elena Rares, sotia domnitorului moldovean.Hramul istoric este Invierea Domnului.

Evlavia parohienilor pentru Sf. Antonie cel Mare a adus ca zi de hram si ziua de pomenire inchinata acestui sfant, el devenind astfel cel de-al doilea ocrotitor al comunitatii.

Printre odoarele sfantului locas se numara si icoana Sf Antonie fata de care credinciosii au mare evlavie.La exterior, biserica este flancata de o clopotnita care adaposteste un clopot fabricat in 1812 precum si o troita inchinata jertfei eroilor cazuti in 1989.

Actualmente, biserica parohiei se afla in ample lucrari de restaurare si constructie. Ea se va imbogati si cu un Paraclis inchinat Sf Ioan Rusu, caruia ii este arondat un centru cultural, social si filantropic.

Comentarii Facebook


Știri recente