Liturghie Arhierească la Parohia Borza

Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit duminică, 5 iulie 2015, Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Parohia Borza, Protopopiatul Zalău. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit pe Părintele paroh Cristian Oancea iconom stavrofor, după cum a precizat Arhid. Adrian Onica.

Informaţiile privind vechimea acestei localități sunt sărace, singurele acte oficiale fiind păstrate în arhivele din Ungaria, prima atestare documentară a satului fiind din anul 1322.

Demn de amintit este faptul că la Borza, s-a descoperit în 1994 un tezaur datând de la începutul secolului al XVII-lea, în componenţa căruia intră monede medievale şi obiecte de podoabă. Au fost scoase la iveală astfel un tezaur monetar ce numără 1269 de monede de argint, 2 inele și 58 bucăţi de mărgele de argint şi ceramică.

Cele mai vechi dovezi al vieţii religioase din această localitate sunt datate de la sfârşitul de secolului al XVI-lea și începutul de secolului al XVII-lea. De atunci datează și inelul de bronz descoperit în 1994 în hotarul satului, ale cărui elemente de decor gravate pe suprafaţa chatonului, crucea înscrisă într-un cerc și crenguţa de brad (simbol al pomului vieţii), arată că posesorul lui era un creştin.

Nu se ştie când a fost înălţat un prim locaş de rugăciune în acest sat. Cert este însă faptul că înainte de 1758, anul în care este datată biserica veche cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, pictorii Zaharie şi Andrieş au pictat pe la 1720 pentru catapeteasma bisericii din Borza o icoană împărătească, iar clopotarul Mihai turna la 1740 clopotul cel mic pentru aceeaşi biserică, rezultând așadar faptul că sătenii aveau înainte de jumătatea secolului al XVIII-lea un loc în care să îşi plece genunchii la rugăciune.

Piatra de temelie pentru biserica de zid, pusă sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost sfințită în anul 1995. Lucrările la locașul de cult au fost finalizate în anul 2007, pe toată perioada aceste lucrări fiind coordonate de către Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, actualul consilier social-filantropic al Episcopiei Sălajului. Amplasată într-un loc deosebit, pe un perete de stâncă de gresie ce flanchează satul înspre răsărit, asemenea unei „meteore” biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” este construită în plan treflat, cu două abside laterale.

Actualul păstor al acestei comunități, Preacucernicul Părinte Cristian Oancea a fost numit paroh aici începând cu anul 2012, până atunci Preacucernicia Sa activând la Parohia Buzaș. Hirotonit în anul 2007, Părintele Cristian a depus o constantă și bogată activitate pastoral-duhovnicească și administrativ-gospodărească, în parohie, cât și în cele două filii. Această activitate s-a concretizat prin efectuarea unor importante lucrări de consolidare și reînfrumusețare a bisericilor din Buzaș, Rogna și Podiș, până în acest moment Preasfințitul Părinte Petroniu resfințind, respectiv târnosind, două din aceste locașuri de cult.

În anul 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a numit pe părintele Cristian în funcția de inspector contabil la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Comentarii Facebook


Știri recente