Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud

În Duminica a treia din Postul Sfintelor Paşti, închinată Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul pelerinilor la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din municipiul Aiud, după cum ne-a precizat Pr. Nicolae Aloman.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit cuvântul de învăţătură cu ocazia prăznuirii hramului acestei vetre monahale, ridicată pe „Râpa Robilor”, renumitul cimitir anonim al martirilor care au fost omorâţi în închisoarea din Aiud, sub regimul ateist-comunist de tristă amintire.

Prezenţa Arhipăstorului în acest loc aparte, îndrăgit de Dumnezeu şi de oameni, a fost un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru pelerinii veniţi în număr mare, pentru a se întâlni cu Dumnezeu în rugăciune şi a-şi fortifica sufletul în călătoria duhovnicească spre „Praznicul praznicelor şi Sărbătoarea sărbătorilor”.

În continuare, în aceeaşi atmosferă de bucurie sfântă, hramul mănăstirii a continuat cu lucrările Simpozionului naţional de Martirologie, desfăşurat la Centrul de Studii Martirologice din cadrul Mănăstirii, sub patronajul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în parteneriat cu Fundaţia Aiud şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. După ce Ierarhul a săvârşit parastasul pentru cei morţi în temniţele comuniste, rostind şi un cuvânt de învăţătură despre martiri şi aportul lor în istoria mântuirii, au urmat o serie de comunicări referitoare la martirii din închisorile comuniste. Dintre participanţi, îi amintim pe medicul Pavel Chirilă, pe actorul Dan Puric, scriitorul Sorin Lavric, publicistul Răzvan Codrescu, Dr. Radu-Alexandru Dragoman.

În alocuţiunea sa, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a spus: „Astăzi ne-am adunat lângă Memorialul din Aiud, care este simbolul rezistenţei jertfelnice împotriva comunismului. Acest Mausoleu mai este o adevărată biserică a celor prigoniţi pentru dreptate, un templu al suferinţei sfinţitoare. Pe oasele şi craniile descoperite aici, la Râpa Robilor, se văd „semnele cuielor”, adică urmele chinurilor groaznice la care cei întemniţaţi au fost supuşi. Aceasta ne ajută să înţelegem că martirajul contemporan n-a fost deloc mai prejos de martirajul primilor creştini. Prin simpozionul de astăzi, îi comemorăm pe martirii închisorilor care, prin virtuţile lor, reprezintă pentru noi model şi îndemn de a face din viaţa noastră un imn înălţat lui Dumnezeu şi demnităţii româneşti”.

Centrul de Studii Martirologice de la Aiud este o „lucrare sfântă de teologie socială, un act eclesial măreţ al Bisericii luptătoare, care aduce slavă Bisericii triumfătoare. Nu aduce şi nu trebuie să aducă nici răzbunare, dar nici indiferenţa faţă de toţi morţii de la Aiud şi de toate jertfele umane care au fost acolo”, după cum afirmă iniţiatorul proiectului, Domnul Profesor Univ. Dr. Pavel Chirilă, Preşedintele Asociaţiei Filantropice Medical-Creştină Christiana şi Directorul Fundaţiei Aiud.

Lucrările simpozionului s-au încheiat cu o masă rotundă coordonată de către Părintele Profesor Vasile Mihoc, cu tema: „Nevoia afirmării conştiinţei martirice în vremurile noastre”.

Comentarii Facebook


Știri recente