Liturghie Arhierească la Mănăstirea Radu-Vodă din Capitală

În duminica a XXIX-a după Rusalii, în biserica Mănăstirii Radu Vodă din București, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de soborul părinților slujitori ai mănăstirii.

Din sobor au făcut parte preacuviosul părinte Arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul mănăstirii și Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor și preacuviosul părinte Arhimandrit Policarp Chițulescu, Consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, potrivit manastirearaduvoda.ro.

Evanghelia din această duminică este plină de învățături și putem aminti câteva dintre ele: vindecarea minunată a leproșilor precum și nerecunoștința lor și a oamenilor de astăzi.

Sfântul Evanghelist Luca menționează că Mântuitorul Iisus Hristos se îndrepta spre Ierusalim, acesta fiind ultimul drum înainte de sfintele Sale pătimiri și răstignirea de pe cruce. Acest drum era ocolit de iudei, deși era cea mai scurtă cale din Galileea la Ierusalim, întrucât samarinenii erau desconsiderați pentru amestecul lor cu asiro-babilonienii, neam păgân și idolatru.

Lepra era o boală incurabilă, iar leproșii trăiau la marginea cetății, în locuri pustii și în peșteri, pentru a împiedica răspândirea bolii, contagioasă și fără posibilitatea de a se trata.

Mântuitorul se milostivește de ei și îi trimite să se arate preoților, singurii care țineau evidența bolii. Dintre cei zece leproși vindecați, singurul care și-a manifestat recunoștința a fost samarineanul. Ceilalți considerau, ca fii ai lui Avraam, că vindecarea li se cuvine și n-au arătat recunoștință Binefăcătorului lor.

Această pericopă este foarte actuală întrucât ne amintește de recunoștința pe care suntem datori să o avem față de Dumnezeu și față de binefăcătorii noștri. Cu întristare constatăm astăzi că recunoștința este tot mai rară în lumea noastră. Profesori care au îndrumat elevi, studenți, ucenici, au mormintele rar cercetate de aceștia și lipsite de lumina caldă a unei candele. Sunt multe cazuri de părinți abandonați de copii, desconsiderați și neiubiți, pe care Biserica îi pomenește și pe care se străduiește să-i ocrotească după putere.

Cuvântul definitoriu pentru creștini este „mulțumirea”, în primul rând Euharistie, adică Liturghie, punctul central al învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos, care de multe ori I-a mulțumit Tatălui Ceresc.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia în treapta de preot a părintelui Constantin Valentin Cârstea pe seama parohiei Dițești – Filipeștii de pădure din județul Prahova.

Comentarii Facebook


Știri recente