Liturghie arhierească la Mănăstirea Mraconia

În Duminica Lăsatului sec de brânză, Mănăstirea Mraconia a primit vizita Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. Chiriarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, iar la sfârșit i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți.

Mănăstirea Mraconia se numără printre cele mai vechi așezăminte monahale din Episcopia Severinului și Strehaiei. Se află așezată pe șoseaua Orșova-Moldova Nouă, în Valea Mracunei, în vecinătatea comunei Ogradena Veche. A fost ridicată în apropierea unei mănăstiri mai vechi, numită ‘Mracuna’. Vechiul lăcaș se găsește așezat astăzi într-un loc pitoresc, în fața fostului drum Traian de pe malul sârbesc al Dunării, unde se află „tabula Traiana”. În vecinătatea mănăstirii, pelerinii pot vizita zona ‘Cazanele’, cea mai frumoasă de pe defileu.

Odată cu ridicarea hidrocentralei de la Porțile de Fier I, în anul 1967, vechiul așezământ a fost demolat, ruinele sale fiind inundate cu timpul.

În anul 1993 s-a așezat o nouă piatră de temelie, iar în anul 1995, cu binecuvântarea mitropolitului Nestor Vornicescu și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, vechea mănăstire a fost reactivată din punct de vedere canonic. Persoana desemnată să se ocupe de zidirea bisericii a fost preotul Cristian Târtea, transferat de la Parohia mehedințeană Dubova. În ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008, s-a aprobat transformarea Mănăstirii Mraconia din așezământ monahal de călugări în mănăstire de călugărițe. Fresca noii biserici a fost realizată de pictorii severineni Eugen și Florica Papici. Stareța mănăstirii este maica Teodora Angheluță.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…