Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

În Duminica a V-a din Post, a Cuvioasei Maria Egipteanca, astăzi, 21 aprilie 2013, credincioșii din municipiul Râmnicu Vâlcea au trăit o îndoită bucurie duhovnicească. La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, în prezența Moaștelor Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, aduse de la Mănăstirea Căldărușani, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, informează site-ul arhiram.ro.

Din soborul de ierarhi au făcut parte: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. La slujbă a luat parte și Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

În timpul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu a hirotonit întru diacon pe tânărul Ionuț Pădureanu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, pentru Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Preajba, orașul Târgu Jiu, protopopiatul Târgu Jiu Nord, județul Gorj.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii și a elogiat viața și activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, evidențiind totodată importanța Pelerinajului cu Sfintele Moaște în viața credincioșilor din Eparhia Râmnicului.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim a mulțumit pentru vizită înalților ierarhi și pentru aducerea Sfintelor Moaște în Arhiepiscopia Râmnicului.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale condusă de Prof. Marian Cristinel Stroe.

Alături de sobor de clerici la acest eveniment au mai luat parte reprezentanți ai oficialităților locale, elevi seminariști și sute de credincioși din oraș și din împrejurimi.

După amiază de la ora 16.00, în catedrală au fost săvârșite Slujba Privegherii (Vecernia cu Litie), Paraclisul Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu de obște pentru credincioșii prezenți la sărbătoare.

Sfintele Moaște vor rămâne spre închinare la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea până luni, 22 aprilie 2013, în cursul dimineții, când delegația bucureșteană împreună cu Moaștele Sfântului Grigorie Dascălul se va îndrepta spre Mănăstirea Căldărușani.

Comentarii Facebook


Știri recente