Liturghie arhierească la Biserica Domnița Bălașa

În Duminica Întoarcerii fiului risipitor, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica ‘Înălțarea Domnului – Domnița Bălașa’ din Protoieria III Capitală, informează Ziarul Lumina. ‘Să învățăm că trebuie să cultivăm relațiile dintre noi, nu numai între cei care ne considerăm a trăi o viață creștină, ci față de toți oamenii, mai ales față de cei care au rătăcit’, a spus Preasfinția Sa legat de pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie.

Din soborul de slujitori care s-au rugat la Sfânta Liturghie alături de PS Varlaam Ploieșteanul au făcut parte arhim. Paisie Teodorescu și arhim. Dionisie Constantin, consilieri patriarhali, precum și preoții slujitori de la Biserica ‘Domnița Bălașa’, Paraclis patriarhal.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, PS Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre ‘Evanghelia fiului regăsit, a fiului pocăit, a fiului reîntors la tatăl pe care l-a părăsit’. Preasfinția Sa a arătat bucuria tatălui din parabola evanghelică, devenit ‘risipitor’ de bunuri materiale, pentru întoarcerea fiului său care și-a venit în fire: ‘Evanghelia de astăzi ni-l arată ‘risipitor’ pe tatăl, care – de bucurie că fiul său, despre care nu mai știa nimic și care rătăcise printr-o țară îndepărtată, s-a întors sănătos – l-a îmbrăcat în haina cea mai bună, i-a dat inel prețios în deget, ca simbol al legăturii de nedesfăcut între el și fiul regăsit, și a dat poruncă slugilor să înjunghie vițelul cel pus la îngrășat ca să mănânce toți și să se veselească, pentru că fiul său mort a fost și a înviat, pierdut a fost și s-a aflat’.

PS Varlaam Ploieșteanul a amintit actualitatea acestei pilde pentru viața oricărui creștin: ‘Regăsim în drama tânărului din Evanghelia de astăzi drama fiecăruia dintre noi, pentru că în inima fiecăruia este însămânțată această dorință a libertății, a emancipării noastre de sub orice formă de autoritate, chiar și de sub autoritatea părintească, deși suntem convinși că nimeni din lumea aceasta, oriunde am umbla, nimeni nu ne iubește mai mult, nimeni nu suferă și nu se bucură mai mult pentru suferințele și bucuriile noastre decât părinții care ne-au adus la viață, care ne-au îngrijit cu sacrificii mari, aducându-ne la vârsta maturității’.

‘Să învățăm din Evanghelia de astăzi necesitatea de a pleca din căile pierzării cât mai urgent și să ne întoarcem la Dumnezeu Tatăl, Care ne așteaptă cu iubire și Care devine Însuși risipitor în bunurile pe care le oferă celui care se întoarce. De asemenea, să învățăm că trebuie să cultivăm relațiile dintre noi, nu numai între cei care ne considerăm a trăi o viață creștină, ci față de toți oamenii, mai ales față de cei care au rătăcit. Mai ales aceștia au nevoie de rugăciunea noastră, de sfatul nostru, de îndrumarea noastră, de bunăvoința noastră, ca prin insistență, prin grijă, să-i putem aduce la calea cea dreaptă’, a încheiat PS Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…