Liturghie arhierească în Protopopiatul Onești

În ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din Borzești, Protopopiatul Onești, a fost oficiată, ieri, 14 aprilie 2013, Sfânta Liturghie de către PS Ioachim Băcăuanul. La finalul slujbei, pr. Petru Cautiș a fost numit paroh al parohiei Borzești, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Borzești, Protopopiatul Onești, județul Bacău. Cu acest prilej, a avut loc predarea complexului muzeistic și a bisericii voievodale părintelui Petru Cautiș.

Pr. Petru Cautiș a preluat de la parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești această capodoperă ștefaniană pentru o mai bună desfășurare a activităților misionar-pastorale, administrativ-gospodărești și cultural-filantropice.

„Biserica din Borzești este ctitoria lui Ștefan cel Mare din anul 1494, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru că pe aceste meleaguri s-a născut și a copilărit marele voievod. Acest sfânt lăcaș este un dar în amintirea prieteniei pe care voievodul a avut-o cu Mitruț. Biserica a suferit mai multe reparații de-a lungul timpului, fiind puternic afectată de cutremurul din 1977. A fost reparată și restaurată, iar lucrările au fost finalizate în anul 1994, când a fost oficiată o slujbă arhierească, în prezența a mii de credincioși. În anii ce au urmat s-a dorit ca lăcașul de închinăciune să fie împodobit cu pictură interioară. Pictura a fost realizată de pictorul Grigore Popescu. În anul 2004, la Borzești, s-au împlinit 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ștefan cel Mare. În anul 2008, odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, biserica din Borzești a fost resfințită de un sobor de peste 30 de ierarhi, alături de preoții și diaconii slujitori. Pe durata efectuării lucrărilor de reabilitare, PS Ioachim Băcăuanul a fost mereu în mijlocul nostru, delegându-ne să avem răspundere privind desfășurarea lucrărilor derulate”, a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Duminicii a 4-a din Post. De asemenea, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuț Cristea pe seama parohiei Gutinaș, Protopopiatul Onești. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Filomelos” din Onești, dirijat de Paula Cautiș. Biserica din Borzești, care va împlini anul viitor 520 de ani de la zidire, se află la trei kilometri de Onești, spre Adjud, pe drumul național 11A.

Comentarii Facebook


Știri recente