Liturghie arhierească în Catedrala Sf. Ap. Petru și Pavel din Mioveni

Comunitatea orașului Mioveni din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a îmbrăcat, astăzi, 31 martie 2013, haine de sărbătoare. Foarte mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în noua catedrală construită în centrul urbei, închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel și praznicului Adormirii Maicii Domnului, după cum informează site-ul eparhiaargesului.ro.

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură.

Piatra de temelie la această catedrală a fost așezată în 29 iunie anul 1993, de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, pe un teren oferit de prefectura județului Argeș, prin îngăduința actualului președinte al Consiliului Județean Argeș.

La îndemnul Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului un grup de inițiativă, coordonat de preoții Bisericii „Sf. Mc. Gheorghe” din oraș, a făcut toate demersurile necesare contruirii unui asemenea edificiu de cult. O contribuție deosebită au avut atunci preoții Răducanu Gheorghe și Hera Petre, care astăzi au primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului distincțiile de iconomi stavrofori.

În timpul Sfintei Liturghii oficiată astăzi, teologul Hera Andrei a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din orașul Mioveni, iar diaconul Ciobanu Iustin Gabriel a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Văcarea.

În anul 1992, existând doar o singură biserică în orașul Mioveni, iar numărul locuitorilor fiind în creștere prin dezvoltarea industriei locale, noua catedrală a fost proiectată la dimensiuni impresionante, fiind în prezent cel mai mare locaș de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Fondurile necesare construcției până la cota 0 au venit din partea populației și a unor sponsori. Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Argeș au avut în acest sens o contribuție hotărâtoare.

Costurile fiind foarte mari, lucrările au fost preluate ulterior de Consiliul Local al Primăriei Mioveni care a direcționat în fiecare an sume considerabile pentru definitivarea construcției. După 20 de ani de eforturi depuse de întreaga comunitate, noua catedrală din orașul Mioveni a fost sfințită în vara anului 2012, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente