Liceul Sfinții Trei Ierarhi în sărbătoare: „Acești mari dascăli au fost cândva copii”

Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” din Capitală (LTSTI) și-a sărbătorit ocrotitorii spirituali marți, la Biserica „Sf. Nicolae” – Ghica, Paraclis Universitar.

Biserica a devenit neîncăpătoare de numărul elevilor. Membrii corului școlii au oferit răspunsurile liturgice, apoi, finalul slujbei au prezentat un program de cântări închinate Sfinților Trei Ierarhi.

Elevii LTSTI la strană. ©LTSTI

Preotul profesor Vasile Gavrilă și-a amintit cum, în urmă cu treisprezece, ani comunitatea „a cutezat să și-i aleagă drept ocrotitori pe acești trei giganți ai spiritului și ai culturii, întemeind, sub luminosul lor acoperământ, o școală”.

„Vasile, Grigorie și Ioan s-au născut din mame creștine, în familii înstărite și nobile, unde au primit cea mai înaltă educație cu putință la vremea respectivă. În școlile în care ei s-au format, apoi, în perioada adolescenței, în orașe precum Alexandria, Capadocia, ori Atena, nu se preda, însă, numai știință, ci și practica virtuții; se practicau răbdarea, smerenia, înfrânarea, integritatea și curajul. Discipolii erau, așadar, permanent imersați în virtute”, a spus Pr. Vasile Gavrilă.

De la ei, a spus preotul, „înțelegem că vocația noastră este să punem la dispoziția elevilor nu doar izvoarele cunoașterii și ale culturii în cel mai înalt grad, ci, în primul rând, izvoarele virtuții, ale practicii ei”.

Sfinții Trei Ierarhi au fost cândva copii

„Suntem deplin încredințați că numai în acest duh, Școala mai poate aduce și un alt fel de roade: astăzi, în criza profundă în care ne aflăm ca societate și ca lume, dorim să formăm oameni a căror lucrare să se asemene, ca valoare și impact, cu cea săvârșită de acești mari Sfinți, acum aproape două milenii”.

„An de an ne reamintim, la hram, că și Sfinții Trei Ierarhi și Mari Dascăli ai lumii au fost cândva copii; au fost elevi, discipoli care au dobândit o uriașă învățătură, punând-o apoi în slujba lui Dumnezeu, a Bisericii și a lumii întregi”.

„Iată de ce, pentru noi, ei sunt cel mai înalt model, reperul nostru dumnezeiesc, din care s-a închegat însăși deviza noastră, Discimus ut serviamus”, a încheiat părintele profesor.


Foto: Arhiva Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente