Liceul Ortodox din Oradea | Sesiune de comunicări ştiinţifice dedicate Anului Omagial 2017

Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea a găzduit în perioada 25-26 ianuarie 2017 o sesiune de comunicări ştiinţifice prilejuită de proclamarea anului 2017 ca An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi ca An comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, notează site-ul oficial al Episcopiei Oradiei.

În contextul aniversării Unirii de la 24 ianuarie 1859, evenimentul a debutat cu o  prezentare istorică, făcută de Florin Oros, profesor la catedra de istorie, a evenimentelor premergătoare actului Unirii. În continuare, a urmat punerea în scenă a unei scurte piese de teatru, care a surprins realitățile sociale ale poporului român din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Lucrările sesiunii s-au desfășurat pe două secțiuni. La secțiunea dedicată profesorilor, părintele Alin Sonea a prezentat lucrarea Icoana în lumea de azi, iar părintele Alexandru Dulca a prezentat referatul cu tema Sfântul Ioan Damaschin, apologet al icoanei. Părintele Dorel Leucea a vorbit despre Sinodul al VII-lea ecumenic de la Constantinopol (787) – biruința Bisericii asupra ereziilor.

La secțiunea dedicată elevilor, aceştia au prezentat mai multe teme. Printre referatele prezentate s-au numărat:

  • Valentin Corb (XII A) – Rolul sfintelor icoane în Biserica Ortodoxă;
  • Ionel Roșu (XI A) – Reprezentări iconografice ale Sfintei Treimi;
  • Cătălin Balint (X A) – Primele icoane ale Mântuitorului Hristos și ale Fecioarei Maria;
  • Gabriel Țoța (X A) – Viața şi activitatea Sfântului Evanghelist Luca;
  • Daniel Domocoș (X A) – Icoana – obiect de artă sau de cult?;
  • Andrei Baciu (XI A) – Aspecte ale prigoanei regimului comunist asupra Bisericii Ortodoxe Române;
  • George Sabău (XII A) – Patriarhul Justinian Marina (1948-1977);
  • Mirel Fanya (XI A) – Făclii aprinse în întunericul temniței.

Toate lucrările elevilor și ale profesorilor participanți vor apărea pe parcursul anului în revista școlii – Spes Orthodoxiae.

În încheierea evenimentului, părintele Radu Rus, directorul Liceului, a vorbit despre semnificaţia anului omagial şi comemorativ 2017 în Patriarhia Română şi a felicitat cadrele didactice și elevii implicaţi în organizarea activităţilor derulate.

La rândul său, părintele profesor Dorel Leucea, director adjunct al Liceului Ortodox, i-a premiat pe elevii care s-au implicat activ în desfășurarea proiectului, recent încheiat, Sfinții de lângă noi.

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente