Lecții de patrimoniu la muzee bucureștene

În această săptămână continuă cursurile de pregătire pentru patrimoniu, destinate formării de muzeografi, de conservatori și gestionari custozi. Cursurile de pregătire pentru patrimoniu se vor încheia la sfârșitul acestei săptămâni și ele sunt organizate de Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu” al Patriarhiei Române, informează Ziarul Lumina.

Cursurile de pregătire pentru patrimoniu continuă în această săptămână atât în sălile de curs, de la Centrul cultural-social „Justin Patriarhul” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cât și la diferite muzee bucureștene. „În aceste zile, în cadrul cursurilor de pregătire pentru patrimoniu îmbinăm activitățile teoretice cu cele practice pentru a observa care sunt problemele muzeale, problemele de conservare și cele legate de activitățile cu publicul. Doar prin îmbinarea celor două activități se poate învăța cel mai bine”, a precizat prof. Victor Simion, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române.

Săptămâna trecută, cei 44 de cursanți au aprofundat cunoștințele predate prin vizitarea Muzeului Cotroceni, un muzeu amenajat într-un palat, și a Muzeului Țăranului Român, unde s-au predat lecții de conservare și organizare. Ieri, 17 iunie, la Muzeul Colecțiilor de Artă, cursanții au participat la cursuri de organizare a unui muzeu cu structură și proiectare diferită, a unui muzeu eterogen, a mai spus prof. Victor Simion.

Aceste cursuri, care se desfășoară în perioada 10-21 iunie, reprezintă primul modul din seria celor trei pe care Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu” al Patriarhiei Române le organizează pentru personalul eclesial și laic din muzee sau colecții de stat, care administrează, gestionează, conservă, cercetează și promovează bunuri ale patrimoniului cultural național.

Următorul modul se va desfășura în toamnă, iar al treilea, la sfârșitul lunii martie a anului viitor, în cadrul căruia va avea loc și testarea cursanților, întrucât mare parte din patrimoniu este constituit din bunuri culturale unicate.

Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu” al Patriarhiei Române a fost înființat în 2007 și figurează în Registrul național al formatorilor din România.

Comentarii Facebook


Știri recente