Lăudați pe Domnul!, etapa pe Mitropolia Ardealului

În Catedrala mitropolitană din Sibiu a avut loc marți, 8 octombrie, etapa mitropolitană a concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”. La această fază a concursului s-a desemnat formația corală care va reprezenta Mitropolia Ardealului la etapa națională a competiției, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care i-a binecuvântat pe coriști, pe dirijori și pe reprezentanții eparhiali. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat Preasfințitul Andrei Făgărășanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, consilieri eparhiali, protopopi și alți oaspeți.

În concurs s-au aflat cinci coruri parohiale din cele cinci eparhii sufragane Mitropoliei Ardealului. Astfel, Corul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Mediaș a reprezentat Arhiepiscopia Sibiului, Corul Bisericii „Sfinții Petru și Pavel” din Câmpeni a participat din partea Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Corul Bisericii cu Lună din Oradea a intrat în concurs din partea Episcopiei Oradiei, Corul „Bâlea Boar” al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Brad a fost reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedoarei, iar Corul „Ecclesia” al Catedralei din Sfântul Gheorghe a venit din partea Episcopiei Covasnei și Harghitei.

Fiecare corală a interpretat câte trei piese religioase, iar prestația lor a fost evaluată de un juriu de specialitate, prezidat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Alături de părintele decan, în juriu s-au mai aflat pr. prof. dr. Nicolae Belean de la Facultatea de Teologie din Timișoara și pr. lect. dr. Gheorghe Neacșu de la Facultatea de Teologie din Pitești.

Corul din Oradea va merge la București

În urma jurizării, câștigătorul etapei mitropolitane a fost desemnat Corul Bisericii cu Lună din Oradea. Formația corală dirijată de profesorul Valentin Lazăr va participa la etapa națională a concursului, în perioada 27-29 octombrie 2013. Toate corurile au primit la final diplome și cărți din partea IPS Mitropolit Laurențiu.

„Vă mulțumim și vă felicităm pentru că-L preamăriți pe Dumnezeu în fiecare duminică și în fiecare sărbătoare și mai ales că ați reușit să cultivați unitatea în exprimarea melodică. Există mulți oameni care au glasuri alese, dar este greu să se pună în armonie. Dumnezeu este armonia deplină, iar îngerii cântă în Ceruri imnuri pe care noi nu le putem imita, ci doar încercăm. Dumnezeu nu ține cont de nici o mică discordanță, mai ales c-ați pus dragostea și credința dumneavoastră lângă mesajul dumnezeiesc îmbrăcat într-un veșmânt melodic”, a spus ierarhul.

La rândul său, pr. prof. dr. Vasile Stanciu a dorit să felicite toate corurile pentru munca depusă în a se ridica la un asemenea nivel competițional. Părintele decan a dorit să sublinieze faptul că toate corurile bisericești au un rol deosebit de important în lucrarea misionară a Bisericii.

„Vă mulțumesc din suflet pentru că existați în aceste vremuri în care singura mulțumire este de ordin spiritual și singura satisfacție este aceea că puteți să-L lăudați pe Dumnezeu fără vreo recompensă materială”, a spus pr. prof. dr. Vasile Stanciu.

Câștigătorii acestei etape a concursului au fost felicitați de cei prezenți. Corul din Oradea are o vechime de peste 100 de ani și a avut în acest răstimp un rol deosebit de important în promovarea și păstrarea culturii românești și ortodoxe în Bihor.

„Avem membri cu diferite pregătiri profesionale, de vârste diferite, dar iubirea pentru muzică și pentru cele sfinte ne unesc”, ne-a spus dirijorul Valentin Lazăr.

Comentarii Facebook


Știri recente